Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Pikantny krem z dyni z kluseczkami a la czipetki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 613001" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Pikantny krem dyniowo – pomidorowy z kluseczkami </strong></p><p></p><p>około 6 porcji</p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>około 400 -500 g obranej i pokrojonej w kostki dyni</p><p>1 puszka krojonych pomidorów</p><p>około 6 szklanek wody, bulionu warzywnego lub drobiowego</p><p>( lub więcej, w zależności od tego, jak gęstą zupę lubimy)</p><p>2 duże cebule</p><p>3 łyżki oliwy</p><p>2 łyżki masła</p><p>2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>sól, świeżo mielony czarny pieprz</p><p>gęsta kwaśna śmietana lub jogurt bałkański do dekoracji</p><p>przyprawy w zależności od upodobań, na przykład:</p><p>I . </p><p>pasta chilli lub chilli w proszku</p><p>pieprz Cayenne</p><p>mielona kolendra</p><p>mielony kumin</p><p>drobno posiekany czosnek </p><p> </p><p>II.</p><p> drobno posiekany czosnek</p><p>otarty majeranek</p><p>mielony kminek</p><p>suszony cząber</p><p>papryka słodka lub ostra, pieprz Cayenne </p><p></p><p>Kluseczki typu &#8222;czipetki&#8221;: </p><p>około 1/2 - 3/4 szklanki mąki , 5 – 6 łyżek wody, 1 -2 łyżki oliwy, szczypta soli </p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>W dużej, ciężkiej, nie przywierającej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem. Dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Lekko poddusić do zeszklenia cebuli, cały czas mieszając. Dodać dynię, podlać odrobiną wody lub bulionu i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości dyni ( około 12 - 15 minut). Następnie dodać pomidory, wymieszać, chwilę gotować, po czym zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wlać gorący bulion, dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu. W międzyczasie zagnieść elastyczne ciasto z podanych składników i szczypać palcami małe kuleczki. Układać je na posypanej mąką desce do krojenia. Ostrożnie wsypać do gotującej się zupy, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut do miękkości kluseczek. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypaną natką pietruszki, z kleksem śmietany lub jogurtu. </p><p></p><p>[ATTACH=full]19475[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]19476[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]19477[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 613001, member: 1024"] [B]Pikantny krem dyniowo – pomidorowy z kluseczkami [/B] około 6 porcji [B]Składniki:[/B] około 400 -500 g obranej i pokrojonej w kostki dyni 1 puszka krojonych pomidorów około 6 szklanek wody, bulionu warzywnego lub drobiowego ( lub więcej, w zależności od tego, jak gęstą zupę lubimy) 2 duże cebule 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól, świeżo mielony czarny pieprz gęsta kwaśna śmietana lub jogurt bałkański do dekoracji przyprawy w zależności od upodobań, na przykład: I . pasta chilli lub chilli w proszku pieprz Cayenne mielona kolendra mielony kumin drobno posiekany czosnek II. drobno posiekany czosnek otarty majeranek mielony kminek suszony cząber papryka słodka lub ostra, pieprz Cayenne Kluseczki typu „czipetki”: około 1/2 - 3/4 szklanki mąki , 5 – 6 łyżek wody, 1 -2 łyżki oliwy, szczypta soli [B]Wykonanie:[/B] W dużej, ciężkiej, nie przywierającej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem. Dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Lekko poddusić do zeszklenia cebuli, cały czas mieszając. Dodać dynię, podlać odrobiną wody lub bulionu i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości dyni ( około 12 - 15 minut). Następnie dodać pomidory, wymieszać, chwilę gotować, po czym zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wlać gorący bulion, dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu. W międzyczasie zagnieść elastyczne ciasto z podanych składników i szczypać palcami małe kuleczki. Układać je na posypanej mąką desce do krojenia. Ostrożnie wsypać do gotującej się zupy, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut do miękkości kluseczek. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypaną natką pietruszki, z kleksem śmietany lub jogurtu. [ATTACH=full]19475[/ATTACH] [ATTACH=full]19476[/ATTACH] [ATTACH=full]19477[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Pikantny krem z dyni z kluseczkami a la czipetki
Top
Bottom