- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Ponieważ nie mamy (może "jeszcze"
działu poświęconego kuchni Ameryki Południowej, zamieszczam przepis tutaj. Trynidad to wyspa w Małych Antylach, na Oceanie Atlantyckim, u północno-wschodnich wybrzeży Ameryki Południowej, położona w państwie Trynidad i Tobago.
Ten przepis na prostego, duszonego kurczaka subtelnie łączy lekko owocową nutę z pikantnym charakterem tego dania. Polecam! Przepis z książki "Smaki Świata. Kurczak z patelni" wyd. IMP.
500 g udek z kurczaka
1 duża cebula
1 zielona papryczka chili
2 łodygi selera naciowego
1 dojrzały banan
1/2 puszki ananasa w zalewie
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sos tabasco - do smaku, u mnie 1 łyżeczka
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy
olej do smażenia
sok z 1/2 cytryny do kurczaka
Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut, po czym smażyć (najlepiej w dużym rondlu) na niewielkiej ilości oleju z obu ston na złoto. Wyjąć mięso.
W tym samym rondlu podsmażyć obraną, posiekaną w pióra cebulę i pokrojone w plastry łodygi selera.
Dodać puree z obranego, rozgniecionego widelcem banana i odsączonego z zalewy ananasa. Wsypać 2 łyżki siekanej natki, skropić tabasco (danie powinno byc pikantne), wsypać kurkumę, sól i pieprz. Wymieszać. Włożyć mięso. Rondel przykryć pokrywką. Dusić całość ok. 30 min na małym ogmniu, aż mięso będzie miekkie. W razie potrzeby można podlać trochę soku z ananasa. Przed podaniem posypać resztą natki.
Doskonale smakuje z ryżem.
Podajemy, słuchając w tle piosenki z filmu "Affair in Trinidad" z cudowną Ritą Hayworth
Ten przepis na prostego, duszonego kurczaka subtelnie łączy lekko owocową nutę z pikantnym charakterem tego dania. Polecam! Przepis z książki "Smaki Świata. Kurczak z patelni" wyd. IMP.

500 g udek z kurczaka
1 duża cebula
1 zielona papryczka chili
2 łodygi selera naciowego
1 dojrzały banan
1/2 puszki ananasa w zalewie
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sos tabasco - do smaku, u mnie 1 łyżeczka
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy
olej do smażenia
sok z 1/2 cytryny do kurczaka
Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut, po czym smażyć (najlepiej w dużym rondlu) na niewielkiej ilości oleju z obu ston na złoto. Wyjąć mięso.
W tym samym rondlu podsmażyć obraną, posiekaną w pióra cebulę i pokrojone w plastry łodygi selera.
Dodać puree z obranego, rozgniecionego widelcem banana i odsączonego z zalewy ananasa. Wsypać 2 łyżki siekanej natki, skropić tabasco (danie powinno byc pikantne), wsypać kurkumę, sól i pieprz. Wymieszać. Włożyć mięso. Rondel przykryć pokrywką. Dusić całość ok. 30 min na małym ogmniu, aż mięso będzie miekkie. W razie potrzeby można podlać trochę soku z ananasa. Przed podaniem posypać resztą natki.
Doskonale smakuje z ryżem.
Podajemy, słuchając w tle piosenki z filmu "Affair in Trinidad" z cudowną Ritą Hayworth

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: