Pikantny kurczak z Trynidadu

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ponieważ nie mamy (może "jeszcze") działu poświęconego kuchni Ameryki Południowej, zamieszczam przepis tutaj. Trynidad to wyspa w Małych Antylach, na Oceanie Atlantyckim, u północno-wschodnich wybrzeży Ameryki Południowej, położona w państwie Trynidad i Tobago.

Ten przepis na prostego, duszonego kurczaka subtelnie łączy lekko owocową nutę z pikantnym charakterem tego dania. Polecam! Przepis z książki "Smaki Świata. Kurczak z patelni" wyd. IMP.


tryni2.JPG

500 g udek z kurczaka
1 duża cebula
1 zielona papryczka chili
2 łodygi selera naciowego
1 dojrzały banan
1/2 puszki ananasa w zalewie
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sos tabasco - do smaku, u mnie 1 łyżeczka
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy

olej do smażenia
sok z 1/2 cytryny do kurczaka

Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut, po czym smażyć (najlepiej w dużym rondlu) na niewielkiej ilości oleju z obu ston na złoto. Wyjąć mięso.

W tym samym rondlu podsmażyć obraną, posiekaną w pióra cebulę i pokrojone w plastry łodygi selera.

Dodać puree z obranego, rozgniecionego widelcem banana i odsączonego z zalewy ananasa. Wsypać 2 łyżki siekanej natki, skropić tabasco (danie powinno byc pikantne), wsypać kurkumę, sól i pieprz. Wymieszać. Włożyć mięso. Rondel przykryć pokrywką. Dusić całość ok. 30 min na małym ogmniu, aż mięso będzie miekkie. W razie potrzeby można podlać trochę soku z ananasa. Przed podaniem posypać resztą natki.
Doskonale smakuje z ryżem.

Podajemy, słuchając w tle piosenki z filmu "Affair in Trinidad" z cudowną Ritą Hayworth
 

Załączniki

  • tryni2.JPG
    tryni2.JPG
    133.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy