- Mar 3, 2010
- 625
- 0
- 0

1 szkl. ryżu 1 cebula
2 pomidory
5 dkg rodzynek
5 dkg suszonych moreli
1/2 l bulionu lub wody
podwójna pierś z kurczaka
olej, sól, pieprz, słodka papryka
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, wsypać opłukany ryż i prażyć aż będzie szklisty. Zalać bulionem lub wodą (wtedy dodać sól). Dodać pokrojone morele i rodzynki oraz pokrojone i obrane ze skóry pomidory. Gotować na małym ogniu do wchłonięcia płynu.
W tym czasie osobno usmażyć pokrojoną w kostkę i obsypaną przyprawami pierś kurczaka.
Przy użyciu małej salaterki wykładać ryż na talerze, dodokoła obłożyć usmażonym kurczakiem.
Podawać z zieloną sałatą.
Ja często robię jeszcze do tego sos jogurtowo- czosnkowy, bo mąż nie lubi ryżu bez sosu.


Przepis inspirowany przepisem na stronie tesco.pl ale zmodyfikowany przeze mnie w znacznej części.