Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Pilaw z bobu i koperku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1580365" data-attributes="member: 422"><p>Przepis z ostatniego numeru Good Food.</p><p></p><p>300 g ryżu basmati</p><p>50 g masła</p><p>drobno posiekana cebula</p><p>zmiażdżony ząbek czosnku</p><p>500 ml bulionu warzywnego</p><p>400 g młodego bobu</p><p>pęczek koperku</p><p></p><p>- trzy razy wypłucz ryż, potem namocz go na 5 minut,</p><p>- rozpuść masło w garnku (ja dodałam chlust oliwy, żeby masło się nie przypaliło), dodaj cebulę z czosnkiem, kilka minut podsmaż, ale tak, żeby nie zmieniły koloru,</p><p>- wrzuć ryż, wymieszaj, dodaj bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i zostaw przykryte na wolnym ogniu przez 10 minut (u mnie to było troszkę dłużej),</p><p>- wrzuć bób, nieco podkręć ogień, przykryj i gotuj przez 5 minut (do czasu, aż płyn się wchłonie),</p><p>- dodaj posiekany koperek, wymieszaj i podawaj (w przepisie każą z dodatkową porcją masła, ale już to pominęłam).</p><p></p><p>Bób najpierw wrzuciłam na dwie minuty do wrzątku, żeby się potem łatwo obierało. A na koniec całość potraktowałam sokiem z cytryny, bo było to nieco mdłe. Aha, bulion z kostki, więc było to nieco słone, ale dodałam jeszcze szczyptę soli.</p><p></p><p>Bardzo dobre, naprawdę pycha. Następnym razem spróbuję z miętą oprócz koperku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1580365, member: 422"] Przepis z ostatniego numeru Good Food. 300 g ryżu basmati 50 g masła drobno posiekana cebula zmiażdżony ząbek czosnku 500 ml bulionu warzywnego 400 g młodego bobu pęczek koperku - trzy razy wypłucz ryż, potem namocz go na 5 minut, - rozpuść masło w garnku (ja dodałam chlust oliwy, żeby masło się nie przypaliło), dodaj cebulę z czosnkiem, kilka minut podsmaż, ale tak, żeby nie zmieniły koloru, - wrzuć ryż, wymieszaj, dodaj bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i zostaw przykryte na wolnym ogniu przez 10 minut (u mnie to było troszkę dłużej), - wrzuć bób, nieco podkręć ogień, przykryj i gotuj przez 5 minut (do czasu, aż płyn się wchłonie), - dodaj posiekany koperek, wymieszaj i podawaj (w przepisie każą z dodatkową porcją masła, ale już to pominęłam). Bób najpierw wrzuciłam na dwie minuty do wrzątku, żeby się potem łatwo obierało. A na koniec całość potraktowałam sokiem z cytryny, bo było to nieco mdłe. Aha, bulion z kostki, więc było to nieco słone, ale dodałam jeszcze szczyptę soli. Bardzo dobre, naprawdę pycha. Następnym razem spróbuję z miętą oprócz koperku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Pilaw z bobu i koperku
Top
Bottom