- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
250 g ryżu ( namoczyc na ok 30 min i dobrze wyplukac)
30 g suszonych moreli ( najlepiej z pestkami)
100 g marchwi
50 g oleju
50 g cebuli
350 g wody
Do garnka wlać olej, rozgrzac, dodać pokrojona w polplastry cebule, marchew pokrojoną w slupki i obsmazyc. Dalej dodac suszone morele, poddusic az cebula bedzie szklista a morele napecznieja nieco.Rozprowadzic rowna warstwa na dnie garnka, posolic, wylozyc na to osaczony ryz. Zalac wrzaca woda lejac na lyzke cedzakowa, aby woda nie wyzlobila w ryzu dolkow. Zagotowac nie mieszajac i zaraz zmniejszyc ogien. Dusic pod przykryciem ok 20 min.
30 g suszonych moreli ( najlepiej z pestkami)
100 g marchwi
50 g oleju
50 g cebuli
350 g wody
Do garnka wlać olej, rozgrzac, dodać pokrojona w polplastry cebule, marchew pokrojoną w slupki i obsmazyc. Dalej dodac suszone morele, poddusic az cebula bedzie szklista a morele napecznieja nieco.Rozprowadzic rowna warstwa na dnie garnka, posolic, wylozyc na to osaczony ryz. Zalac wrzaca woda lejac na lyzke cedzakowa, aby woda nie wyzlobila w ryzu dolkow. Zagotowac nie mieszajac i zaraz zmniejszyc ogien. Dusic pod przykryciem ok 20 min.