- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Pilaw z udzca indyczego
Tradycyjnie pilaw jest robiony z baraniny, z calymi glowkami czosnku, w specjanym naczyniu (kazan)
..... U mnie jest wersja udomowiona
1,3 - 1,5 kg udzca indyczego
3 - 4 srednie cebule
6-7 srednich marchwi
2 -2,5 szklanki ryzu (zwykle robie z niepolerowanego)
15 - 20 zabkow czosnku (NIE OBIERAC, tylko dobrze wymyc!!!!)
200 ml oleju (najlepiej, jak bedzie przynajmniej czesc sezamowego, mozna kukurydziany, slonecznikowy, ale nie z oliwek!!!!)
1 h. lyzeczka kuminu
1/2 h. lyzeczki mielonych ziaren kolendry
garstka jagod berberysu
sol (okolo 1 - 1,5 st. lyzki albo wedlug uznania
)
Cebule pokrajac w drobna kostke. Marchew starc na tarce z duzymi oczkami. Odlac 2 lyzki oleju, pozostaly mocno rozegrzec w duzym garnku (ma byc grube dno). Cebule mocno obsmazyc na zlocisto-brazowy kolor, dodac marchew i tez obsmazyc. Udziec (skore zdjac, tluszcz zostawic) pokroic w niezbyt mala kostke, dodac do cebuli i marchwi i tez obsmazyc. Na pozostalym oleju obsmazyc kumin i kolendre. Do garnka z cebula, marchwia i miesem wsypac ryz, nalac wody tyle, by byla wyzej od poziomu ryzu na 2 palce, (albo w stosunku 1 czesc ryzu - niecale 2 czesci wody) dodac przyprawy, posolic. Do ryzu powkladac zabki czosnku. Prykryc szczelnie i na malym ogniu gotowac okolo 20 min - pokad ryz nie bedzie miekki. Nie mieszac. Ryz ma byc sypki.
Uwielbiam pilaw z harysa
Tradycyjnie pilaw jest robiony z baraniny, z calymi glowkami czosnku, w specjanym naczyniu (kazan)



1,3 - 1,5 kg udzca indyczego
3 - 4 srednie cebule
6-7 srednich marchwi
2 -2,5 szklanki ryzu (zwykle robie z niepolerowanego)
15 - 20 zabkow czosnku (NIE OBIERAC, tylko dobrze wymyc!!!!)
200 ml oleju (najlepiej, jak bedzie przynajmniej czesc sezamowego, mozna kukurydziany, slonecznikowy, ale nie z oliwek!!!!)
1 h. lyzeczka kuminu
1/2 h. lyzeczki mielonych ziaren kolendry
garstka jagod berberysu
sol (okolo 1 - 1,5 st. lyzki albo wedlug uznania

Cebule pokrajac w drobna kostke. Marchew starc na tarce z duzymi oczkami. Odlac 2 lyzki oleju, pozostaly mocno rozegrzec w duzym garnku (ma byc grube dno). Cebule mocno obsmazyc na zlocisto-brazowy kolor, dodac marchew i tez obsmazyc. Udziec (skore zdjac, tluszcz zostawic) pokroic w niezbyt mala kostke, dodac do cebuli i marchwi i tez obsmazyc. Na pozostalym oleju obsmazyc kumin i kolendre. Do garnka z cebula, marchwia i miesem wsypac ryz, nalac wody tyle, by byla wyzej od poziomu ryzu na 2 palce, (albo w stosunku 1 czesc ryzu - niecale 2 czesci wody) dodac przyprawy, posolic. Do ryzu powkladac zabki czosnku. Prykryc szczelnie i na malym ogniu gotowac okolo 20 min - pokad ryz nie bedzie miekki. Nie mieszac. Ryz ma byc sypki.

Uwielbiam pilaw z harysa

Ostatnią edycję dokonał moderator: