- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Stosunkowo jak na chleb prosty w wykonaniu. Proszę się jednak nie spodziewać pięcio milimertowych dziur jak w ciabbacie.
Pirenejski chleb cebulowy
Składniki na dwa chlebki
42 g drożdzy
300 g wody
200 g topionego ziołowego serka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
600 g mąki
100 g masła
1 opakowanie zupy cebulowej w proszku.
1.Wszystko, czyli drożdze, wodę, serek topiony,cukier i sól wrzucamy do maszyny do chleba i ugniatamy do oporu.
2.W tym chlebie jest wolna amarykanka jaką się da mąkę. Ja osobiście dałem za pierwszym razem 100% pszennej 405 , a następnym po 50% pszennej i żytniej.
3.Masło mieszamy z cebulową zupą.
4.Kiedy ciasto nam urośnie i uśmiecha się do nas. Kładziemy je na stolnicy i robimy z niego prostokąt o wymiarach 50x30. Na ciasto następnie kładziemy masło z cebulą i rozsmarowujemy to na całej powierzchni. Zwijamy w rulonik i dzielimy na dwa chlebki. Znowu musi trochę podrosnąć.
5.Pieczemy go w temp 200 stopni przez 25 minut.
+Oczywiście każdy wie że, woda dodawana na początku powinna być ciepła,
+Wszystkie drzwi w kuchni zamknięte by było ciepło.
+Jeśli masło dodacie na samym początku , a tylko tą samą zupą będziecie posypywać to prostokątne ciasto to też się nic nie stanie.
Pirenejski chleb cebulowy
Składniki na dwa chlebki
42 g drożdzy
300 g wody
200 g topionego ziołowego serka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
600 g mąki
100 g masła
1 opakowanie zupy cebulowej w proszku.
1.Wszystko, czyli drożdze, wodę, serek topiony,cukier i sól wrzucamy do maszyny do chleba i ugniatamy do oporu.
2.W tym chlebie jest wolna amarykanka jaką się da mąkę. Ja osobiście dałem za pierwszym razem 100% pszennej 405 , a następnym po 50% pszennej i żytniej.
3.Masło mieszamy z cebulową zupą.
4.Kiedy ciasto nam urośnie i uśmiecha się do nas. Kładziemy je na stolnicy i robimy z niego prostokąt o wymiarach 50x30. Na ciasto następnie kładziemy masło z cebulą i rozsmarowujemy to na całej powierzchni. Zwijamy w rulonik i dzielimy na dwa chlebki. Znowu musi trochę podrosnąć.
5.Pieczemy go w temp 200 stopni przez 25 minut.
+Oczywiście każdy wie że, woda dodawana na początku powinna być ciepła,
+Wszystkie drzwi w kuchni zamknięte by było ciepło.
+Jeśli masło dodacie na samym początku , a tylko tą samą zupą będziecie posypywać to prostokątne ciasto to też się nic nie stanie.