- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,354
- 113
Piróg lub pierożki
Składniki:
* 1 szklanka (250 ml) kefiru
* 1/2 szklanki oleju
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 10 g drożdży instant
* 3 szklanki mąki (użyłam typ 650)
* żółtko do smarowania ciasta
* nadzienie - ja miałam z mięsa porosołowego, ale może byc każde ulubione
Wykonanie:
Kefir i olej wlac do rondelka i podgrzac, ciągle mieszając (będzie wyglądało na owarzone, tak ma byc). Do ciepłej masy dodac cukier i sól. Wymieszac do rozpuszczenia się obu składników.
Mąkę wymieszac z drożdżami i przesiac do miski. Wlac do mąki ciepłą masę kefirową. Wyrobic ciasto. (ja zastosowałam metodę rzucania ciastem o blat). Ciasto powinno zrobic się gładkie i lśniące.
Odstawic pod przykryciem, do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.
I teraz z ciasta można kształtowac różne formy, nadziewając ulubionym nadzieniem. Ciasto jest cudownie plastyczne. Nic i do niczego się nie klei. Z podanej proporcji wyszedł mi piróg ukształtowany w tortownicy o śr. 25 cm i 4 pokaźne (wielkości sporej dłoni) pierożki.
Po uformowaniu, przykryc i odstawic do wyrastania na ok. 20 - 25 minut. Ciasto bardzo szybko teraz rośnie. Ja na wierzchu piroga zrobiłam cieniutkie wałeczki i ułożyłam je z dużymi prześwitami. Przed wstawieniem do piekarnika, wałeczki już się zrosły.
Piekarnik nagrzac do 200 stopni. Ciasto przed wstawieniem posmarowac rozbitym z odrobiną mleka, żółtkiem.
Pieczemy ok. 25 30 minut.
Ciasto wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Po prostu przepyszne
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: