Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Piróg lub pierożki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 837165" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]39836[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Piróg lub pierożki</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>* 1 szklanka (250 ml) kefiru</p><p>* 1/2 szklanki oleju</p><p>* 1 łyżka cukru</p><p>* 1 łyżeczka soli</p><p>* 10 g drożdży instant</p><p>* 3 szklanki mąki (użyłam typ 650)</p><p>* żółtko do smarowania ciasta</p><p></p><p>* nadzienie - ja miałam z mięsa porosołowego, ale może byc każde ulubione</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Kefir i olej wlac do rondelka i podgrzac, ciągle mieszając (będzie wyglądało na owarzone, tak ma byc). Do ciepłej masy dodac cukier i sól. Wymieszac do rozpuszczenia się obu składników.</p><p>Mąkę wymieszac z drożdżami i <strong>przesiac</strong> do miski. Wlac do mąki ciepłą masę kefirową. Wyrobic ciasto. (ja zastosowałam metodę rzucania ciastem o blat). Ciasto powinno zrobic się gładkie i lśniące.</p><p>Odstawic pod przykryciem, do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.</p><p>I teraz z ciasta można kształtowac różne formy, nadziewając ulubionym nadzieniem. Ciasto jest cudownie plastyczne. Nic i do niczego się nie klei. Z podanej proporcji wyszedł mi piróg ukształtowany w tortownicy o śr. 25 cm i 4 pokaźne (wielkości sporej dłoni) pierożki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39835[/ATTACH]</p><p></p><p>Po uformowaniu, przykryc i odstawic do wyrastania na ok. 20 - 25 minut. Ciasto bardzo szybko teraz rośnie. Ja na wierzchu piroga zrobiłam cieniutkie wałeczki i ułożyłam je z dużymi prześwitami. Przed wstawieniem do piekarnika, wałeczki już się zrosły.</p><p>Piekarnik nagrzac do 200 stopni. Ciasto przed wstawieniem posmarowac rozbitym z odrobiną mleka, żółtkiem.</p><p>Pieczemy ok. 25 30 minut.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39837[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Po prostu przepyszne</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 837165, member: 4258"] [ATTACH=full]39836[/ATTACH] [B]Piróg lub pierożki[/B] Składniki: * 1 szklanka (250 ml) kefiru * 1/2 szklanki oleju * 1 łyżka cukru * 1 łyżeczka soli * 10 g drożdży instant * 3 szklanki mąki (użyłam typ 650) * żółtko do smarowania ciasta * nadzienie - ja miałam z mięsa porosołowego, ale może byc każde ulubione Wykonanie: Kefir i olej wlac do rondelka i podgrzac, ciągle mieszając (będzie wyglądało na owarzone, tak ma byc). Do ciepłej masy dodac cukier i sól. Wymieszac do rozpuszczenia się obu składników. Mąkę wymieszac z drożdżami i [B]przesiac[/B] do miski. Wlac do mąki ciepłą masę kefirową. Wyrobic ciasto. (ja zastosowałam metodę rzucania ciastem o blat). Ciasto powinno zrobic się gładkie i lśniące. Odstawic pod przykryciem, do wyrośnięcia, na ok. 30 minut. I teraz z ciasta można kształtowac różne formy, nadziewając ulubionym nadzieniem. Ciasto jest cudownie plastyczne. Nic i do niczego się nie klei. Z podanej proporcji wyszedł mi piróg ukształtowany w tortownicy o śr. 25 cm i 4 pokaźne (wielkości sporej dłoni) pierożki. [ATTACH=full]39835[/ATTACH] Po uformowaniu, przykryc i odstawic do wyrastania na ok. 20 - 25 minut. Ciasto bardzo szybko teraz rośnie. Ja na wierzchu piroga zrobiłam cieniutkie wałeczki i ułożyłam je z dużymi prześwitami. Przed wstawieniem do piekarnika, wałeczki już się zrosły. Piekarnik nagrzac do 200 stopni. Ciasto przed wstawieniem posmarowac rozbitym z odrobiną mleka, żółtkiem. Pieczemy ok. 25 30 minut. [ATTACH=full]39837[/ATTACH] Ciasto wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Po prostu przepyszne [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Piróg lub pierożki
Bottom