Przepis pochodzi z ''Ck kuchnia'' R Makłowicza
Tort pischinger
5 - 6 wafli
100g gorzkiej czekolady
150 g masła
100 g cukru
2 żółtka
100 g orzechów
polewa: 100 g czekolady, 50 g masła
Masło utrzeć na pianę, dodać utarte żółtka z cukrem, startą czekoladę i orzechy. Masą smarujemy wafle, składając jeden na drugim, ostatniego nie smarujemy na wierzchu. Całość przyciskamy deseczką, obciążamy i odstawiamy do chłodu.
Polewa - czekoladę wkładamy do miseczki skrapiamy wodą, dodajemy masło i rozgrzewamy na parze na gładką masę. Polewę wylewamy na tort i rozsmarowujemy nożem maczanym w gorącej wodzie.
Oskar Pischinger wiedeński cukiernik, żyjący w drugiej połowie XIX wieku byl autorem przepisu, który wytrzymał próbę czasu.
Tort pischinger
5 - 6 wafli
100g gorzkiej czekolady
150 g masła
100 g cukru
2 żółtka
100 g orzechów
polewa: 100 g czekolady, 50 g masła
Masło utrzeć na pianę, dodać utarte żółtka z cukrem, startą czekoladę i orzechy. Masą smarujemy wafle, składając jeden na drugim, ostatniego nie smarujemy na wierzchu. Całość przyciskamy deseczką, obciążamy i odstawiamy do chłodu.
Polewa - czekoladę wkładamy do miseczki skrapiamy wodą, dodajemy masło i rozgrzewamy na parze na gładką masę. Polewę wylewamy na tort i rozsmarowujemy nożem maczanym w gorącej wodzie.
Oskar Pischinger wiedeński cukiernik, żyjący w drugiej połowie XIX wieku byl autorem przepisu, który wytrzymał próbę czasu.