Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Pitta Bread
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 538540" data-attributes="member: 1142"><p>dla Margot - jeden z moich ulubionych przepisow na pitte</p><p></p><p>12 sztuk </p><p></p><p>450g bialej pszennej maki chlebowej (lub bialej pol na pol z razowa)</p><p>2 lyzeczki soli</p><p>15-20g swiezych drozdzy </p><p>280g letniej wody</p><p>4 lyzki oliwy z oliwek</p><p></p><p>Przesiewam make z sola do miski. W drugiej misce rozpuszczam drozdze w wodzie, dodaje olej. Ubiajam dodajac partiami make. Potem zagniatam az do uzyskania miekkiego, plastycznego ciasta. Wykadam na stonice i jeszcze chwile zagniatam. Przykrywam i zostawiam do wyrosniecia przez 1 godz. Odpowietrzam, dziele na 12 czesci, formuje kulki, przykrywam i pozwalam ciastu odpoczac 5-10 min. Potem rozwalkowuje kazda kulke nadajac im owalny ksztalt (ok 1/2 cm grubosci 15 cm dlugie). Rozkladam czysty kuchenny recznik , posypuje go maka i na nim umieszczam pitty. Przykrywam (najlepiej naoliwiona folia),zostawiam na 20-30 min do wyrosniecia.</p><p>W tym czasie rogrzewam piec do 250C razem z 3 blachami do pieczenia. Ukladam kolejno po dwie pitty na goracej blasze, zmiejszam temp. do 230C i pieke chlebki 4-6 min. Wlasciwa temperatura pieca zapewni nam, ze pitty dobrze sie upieka...kazda z nich ma sie &quot;nadymac&quot;, ale niekoniecznie zbrazowiec. Mozna pozniej ewentulanie wlaczyc gril i wlozyc pitty na kilka sekund...dla &quot; przypalenia&quot; skorki...te sama czynnosc mozna wykonac na BBQ lub uzywajac palnika.</p><p></p><p>Aby pitty nie wysychaly ukladam je w &quot;stos&quot; i zakrywam wilgotna sciereczka...</p><p>Mozna mrozic.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 538540, member: 1142"] dla Margot - jeden z moich ulubionych przepisow na pitte 12 sztuk 450g bialej pszennej maki chlebowej (lub bialej pol na pol z razowa) 2 lyzeczki soli 15-20g swiezych drozdzy 280g letniej wody 4 lyzki oliwy z oliwek Przesiewam make z sola do miski. W drugiej misce rozpuszczam drozdze w wodzie, dodaje olej. Ubiajam dodajac partiami make. Potem zagniatam az do uzyskania miekkiego, plastycznego ciasta. Wykadam na stonice i jeszcze chwile zagniatam. Przykrywam i zostawiam do wyrosniecia przez 1 godz. Odpowietrzam, dziele na 12 czesci, formuje kulki, przykrywam i pozwalam ciastu odpoczac 5-10 min. Potem rozwalkowuje kazda kulke nadajac im owalny ksztalt (ok 1/2 cm grubosci 15 cm dlugie). Rozkladam czysty kuchenny recznik , posypuje go maka i na nim umieszczam pitty. Przykrywam (najlepiej naoliwiona folia),zostawiam na 20-30 min do wyrosniecia. W tym czasie rogrzewam piec do 250C razem z 3 blachami do pieczenia. Ukladam kolejno po dwie pitty na goracej blasze, zmiejszam temp. do 230C i pieke chlebki 4-6 min. Wlasciwa temperatura pieca zapewni nam, ze pitty dobrze sie upieka...kazda z nich ma sie "nadymac", ale niekoniecznie zbrazowiec. Mozna pozniej ewentulanie wlaczyc gril i wlozyc pitty na kilka sekund...dla " przypalenia" skorki...te sama czynnosc mozna wykonac na BBQ lub uzywajac palnika. Aby pitty nie wysychaly ukladam je w "stos" i zakrywam wilgotna sciereczka... Mozna mrozic. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Pitta Bread
Top
Bottom