Składniki:
40-50 gr drożdży
0,5 łyżeczki cukru
4 łyżki ciepłej wody
400 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy lub oleju
0,75 szkl. wody
łyżeczka soli
Drożdże zmieszać w miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Po 15 min. do naczynia miksującego dać mąkę, a potem rozczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać na pozycji interwał ok. 1,5 min. Wyjąć z TM. Zrobić kulę i chwilę wyrabiać rękami. Zostawić na 30 min.
Blachę do pizzy wysmarować oliwą. Położyć ciasto (cienka warstwa), wysmarować czosnkiem (jak ktoś lubi) i ketchupem, nałożyć składniki wg uznania.
Piec w temp. 220 stopni około 20-30 min.
Pizza zawsze się udaje. Ciasto jest po prostu boskie. Samo w sobie jest smaczne.
Edgar : w piekarniku elektrycznym piecze się 15 min przy 220 stopniach i grzałkach górnej i dolnej
40-50 gr drożdży
0,5 łyżeczki cukru
4 łyżki ciepłej wody
400 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy lub oleju
0,75 szkl. wody
łyżeczka soli
Drożdże zmieszać w miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Po 15 min. do naczynia miksującego dać mąkę, a potem rozczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać na pozycji interwał ok. 1,5 min. Wyjąć z TM. Zrobić kulę i chwilę wyrabiać rękami. Zostawić na 30 min.
Blachę do pizzy wysmarować oliwą. Położyć ciasto (cienka warstwa), wysmarować czosnkiem (jak ktoś lubi) i ketchupem, nałożyć składniki wg uznania.
Piec w temp. 220 stopni około 20-30 min.
Pizza zawsze się udaje. Ciasto jest po prostu boskie. Samo w sobie jest smaczne.
Edgar : w piekarniku elektrycznym piecze się 15 min przy 220 stopniach i grzałkach górnej i dolnej
Ostatnią edycję dokonał moderator: