Pizza na spodzie kalifornijskim

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Pizza na spodzie kalifornijskim wg Wolfganga Puck, którą znlazłam na świetnym blogu Foodwishes, to najsmaczniejsza pizza, jaką do tej pory robiłam (a robiłam ich sporo). Idealne ciasto, z chrupkimi brzegami, z którego, zgodnie z naszymi upodobaniami, możemy zrobić zarówno pizzę na cienkim, jak i na grubym cieście. Polecam!

pizza.JPG

1 opakowanie drożdży instant (7 g)
1 łyżeczka miodu
1 szklanka ciepłej wody
ok. 3 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typu 550)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy

1. Drożdże rozmieszać w 1/4 szklanki ciepłej wody z miodem. Odstawić na 10 minut.
Następnie dodać sól, oliwę, resztę ciepłej wody i 1 szklankę mąki. Dokładnie wymieszać. Nadal mieszając, dodawać partiami pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie za gęste, by mieszać je łyżką, wyjąć je na stolnicę, dodać resztę mąki i zagniatać dłońmi, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ponieważ różne gatunki mąki w różny sposób wchłaniają wodę, łęcznie użyjemy ok. 3 szklanek maki - być może będzie potrzeba trochę mniej lub troszkę więcej, by ciasto nie kleiło sie do stolnicy.

2. Z ciasta uformowac kulę, pozostawić ją w misce lekko nasmarowanej oliwą, w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na ok. 30-40 minut, aż podwoi objętość.

Wyrośnietę ciasto bardzo lekko wyrobić na omączonej stolnicy (tzn. zagnieść 2-3 razy). Z ciasta uformowac tyle kulek, ile chce się potem miec pizzy - wyjdą 2 duże cienkie, 1 grubsza lub 4 małe - rozmiary zależą od Was. Kulki odłożyć, by wyrastały przykryte ściereczką jeszcze przez 20 minut.

Następnie z kulek ciasta formujemy placki ( ja robię jedną grubszą pizzę o średnicy 30 cm.) Każdy z nich układamy na wysypanej mąką kukurydzianą blasze (papier do pieczenia+mąka, blacha do pizzy+mąka), i smarujemy łyżeczką oliwy, co zapobiegnie nasiąkaniu ciasta składnikami, które położymy na pizzy.

Smarujemy pizzę sosem

pizza_z_sosem.JPG

i układamy wybrane dodatki: u mnie na zdjęciu nasz ulubiony zestaw: salami, grubo siekana cebula i mozzarella.

3. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do temp. 230 st C przez 5 minut, po czym obniżyć temperaturę do 220 stoni i piec kolejne 5 minut, aż pizza będzie złota (łaczny czas pieczenia ok. 10 minut).
 

Załączniki

  • pizza.JPG
    pizza.JPG
    114.9 KB · Wyświetleń: 3
  • pizza_z_sosem.JPG
    pizza_z_sosem.JPG
    101.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

praktykant

Member
Lis 20, 2008
47
0
0
Bardzo dobre ciasto. Dobrze się wyrabia, świetnie rośnie i świetnie smakuje. Z Twoich proporcji zrobiłem na dużej prostokątnej blasze, więc nie była za wysoka, ale też do najcieńszych nie należała. Będę powtarzał często bo ciasto po upieczeniu było po prostu wyśmienite.

94e4d8516bf225c1med.jpg


Niestety nie mogłem wypróbować Twojego sosu z braku anchois, ale jest on przewidziany na następną pizzę. Pozdrawiam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Praktykancie, ogromnie się cieszę, że Ci smakowało
icon_smile.gif
. Piękna ta Twoja pizza, ciasto idealnie wyrośnięte i upieczone
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Mała Mi czy myślisz, że to ciasto (grube) wyjdzie z dużą ilością warzywek? Bo u mnie to zawsze warzywa z pizzą a nie odwrotnie
icon_smile.gif
I jak sugerowałabyś piec pizzę? Z góry dziękuję
anbetung.gif

 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
mmm, bardzo dobre, bardzo
pfeif2.gif


Muszę jeszcze dopisać, że ciasto jest miekkie, cienkie i delikatnie chrupiące, idealne.
Pomalowałam sosem z anszua, do obłożenia tylko piórka czerwonej cebuli, salami, na próbę dałam w jednym miejscu łyżkę fasolki z puszki, i ser.
Piekłam jedną dużą pizzę rozciągniętą na blasze z pieca i była cienka z ładnym średniej wielkości brzegiem,
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: