- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pizza na spodzie kalifornijskim wg Wolfganga Puck, którą znlazłam na świetnym blogu Foodwishes, to najsmaczniejsza pizza, jaką do tej pory robiłam (a robiłam ich sporo). Idealne ciasto, z chrupkimi brzegami, z którego, zgodnie z naszymi upodobaniami, możemy zrobić zarówno pizzę na cienkim, jak i na grubym cieście. Polecam!
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
1 łyżeczka miodu
1 szklanka ciepłej wody
ok. 3 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typu 550)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
1. Drożdże rozmieszać w 1/4 szklanki ciepłej wody z miodem. Odstawić na 10 minut.
Następnie dodać sól, oliwę, resztę ciepłej wody i 1 szklankę mąki. Dokładnie wymieszać. Nadal mieszając, dodawać partiami pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie za gęste, by mieszać je łyżką, wyjąć je na stolnicę, dodać resztę mąki i zagniatać dłońmi, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ponieważ różne gatunki mąki w różny sposób wchłaniają wodę, łęcznie użyjemy ok. 3 szklanek maki - być może będzie potrzeba trochę mniej lub troszkę więcej, by ciasto nie kleiło sie do stolnicy.
2. Z ciasta uformowac kulę, pozostawić ją w misce lekko nasmarowanej oliwą, w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na ok. 30-40 minut, aż podwoi objętość.
Wyrośnietę ciasto bardzo lekko wyrobić na omączonej stolnicy (tzn. zagnieść 2-3 razy). Z ciasta uformowac tyle kulek, ile chce się potem miec pizzy - wyjdą 2 duże cienkie, 1 grubsza lub 4 małe - rozmiary zależą od Was. Kulki odłożyć, by wyrastały przykryte ściereczką jeszcze przez 20 minut.
Następnie z kulek ciasta formujemy placki ( ja robię jedną grubszą pizzę o średnicy 30 cm.) Każdy z nich układamy na wysypanej mąką kukurydzianą blasze (papier do pieczenia+mąka, blacha do pizzy+mąka), i smarujemy łyżeczką oliwy, co zapobiegnie nasiąkaniu ciasta składnikami, które położymy na pizzy.
Smarujemy pizzę sosem
i układamy wybrane dodatki: u mnie na zdjęciu nasz ulubiony zestaw: salami, grubo siekana cebula i mozzarella.
3. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do temp. 230 st C przez 5 minut, po czym obniżyć temperaturę do 220 stoni i piec kolejne 5 minut, aż pizza będzie złota (łaczny czas pieczenia ok. 10 minut).
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
1 łyżeczka miodu
1 szklanka ciepłej wody
ok. 3 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typu 550)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
1. Drożdże rozmieszać w 1/4 szklanki ciepłej wody z miodem. Odstawić na 10 minut.
Następnie dodać sól, oliwę, resztę ciepłej wody i 1 szklankę mąki. Dokładnie wymieszać. Nadal mieszając, dodawać partiami pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie za gęste, by mieszać je łyżką, wyjąć je na stolnicę, dodać resztę mąki i zagniatać dłońmi, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ponieważ różne gatunki mąki w różny sposób wchłaniają wodę, łęcznie użyjemy ok. 3 szklanek maki - być może będzie potrzeba trochę mniej lub troszkę więcej, by ciasto nie kleiło sie do stolnicy.
2. Z ciasta uformowac kulę, pozostawić ją w misce lekko nasmarowanej oliwą, w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na ok. 30-40 minut, aż podwoi objętość.
Wyrośnietę ciasto bardzo lekko wyrobić na omączonej stolnicy (tzn. zagnieść 2-3 razy). Z ciasta uformowac tyle kulek, ile chce się potem miec pizzy - wyjdą 2 duże cienkie, 1 grubsza lub 4 małe - rozmiary zależą od Was. Kulki odłożyć, by wyrastały przykryte ściereczką jeszcze przez 20 minut.
Następnie z kulek ciasta formujemy placki ( ja robię jedną grubszą pizzę o średnicy 30 cm.) Każdy z nich układamy na wysypanej mąką kukurydzianą blasze (papier do pieczenia+mąka, blacha do pizzy+mąka), i smarujemy łyżeczką oliwy, co zapobiegnie nasiąkaniu ciasta składnikami, które położymy na pizzy.
Smarujemy pizzę sosem
i układamy wybrane dodatki: u mnie na zdjęciu nasz ulubiony zestaw: salami, grubo siekana cebula i mozzarella.
3. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do temp. 230 st C przez 5 minut, po czym obniżyć temperaturę do 220 stoni i piec kolejne 5 minut, aż pizza będzie złota (łaczny czas pieczenia ok. 10 minut).
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: