Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Pizza na spodzie kalifornijskim
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1432397" data-attributes="member: 2721"><p><span style="font-size: 26px">Pizza na spodzie kalifornijskim wg <a href="http://www.wolfgangpuck.com/" target="_blank">Wolfganga Puck</a>, którą znlazłam na świetnym blogu <a href="http://foodwishes.blogspot.com/2009/07/wolfgang-pucks-famous-california-pizza.html" target="_blank">Foodwishes</a>, to najsmaczniejsza pizza, jaką do tej pory robiłam (a robiłam ich sporo). Idealne ciasto, z chrupkimi brzegami, z którego, zgodnie z naszymi upodobaniami, możemy zrobić zarówno pizzę na cienkim, jak i na grubym cieście. Polecam!</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]82551[/ATTACH]</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><span style="font-size: 26px">1 opakowanie drożdży instant (7 g)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżeczka miodu</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 szklanka ciepłej wody</span></p><p><span style="font-size: 26px">ok. 3 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typu 550)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżeczka soli</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżeczka oliwy</span></p><p></p><p>1. Drożdże rozmieszać w 1/4 szklanki ciepłej wody z miodem. Odstawić na 10 minut.</p><p>Następnie dodać sól, oliwę, resztę ciepłej wody i 1 szklankę mąki. Dokładnie wymieszać. Nadal mieszając, dodawać partiami pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie za gęste, by mieszać je łyżką, wyjąć je na stolnicę, dodać resztę mąki i zagniatać dłońmi, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ponieważ różne gatunki mąki w różny sposób wchłaniają wodę, łęcznie użyjemy ok. 3 szklanek maki - być może będzie potrzeba trochę mniej lub troszkę więcej, by ciasto nie kleiło sie do stolnicy.</p><p></p><p>2. Z ciasta uformowac kulę, pozostawić ją w misce lekko nasmarowanej oliwą, w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na ok. 30-40 minut, aż podwoi objętość.</p><p></p><p>Wyrośnietę ciasto bardzo lekko wyrobić na omączonej stolnicy (tzn. zagnieść 2-3 razy). Z ciasta uformowac tyle kulek, ile chce się potem miec pizzy - wyjdą 2 duże cienkie, 1 grubsza lub 4 małe - rozmiary zależą od Was. Kulki odłożyć, by wyrastały przykryte ściereczką jeszcze przez 20 minut.</p><p></p><p>Następnie z kulek ciasta formujemy placki ( ja robię jedną grubszą pizzę o średnicy 30 cm.) Każdy z nich układamy na wysypanej mąką kukurydzianą blasze (papier do pieczenia+mąka, blacha do pizzy+mąka), i smarujemy łyżeczką oliwy, co zapobiegnie nasiąkaniu ciasta składnikami, które położymy na pizzy.</p><p></p><p>Smarujemy pizzę sosem</p><p></p><p>[ATTACH=full]82554[/ATTACH]</p><p></p><p>i układamy wybrane dodatki: u mnie na zdjęciu nasz ulubiony zestaw: salami, grubo siekana cebula i mozzarella.</p><p></p><p>3. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do temp. 230 st C przez 5 minut, po czym obniżyć temperaturę do 220 stoni i piec kolejne 5 minut, aż pizza będzie złota (łaczny czas pieczenia ok. 10 minut).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1432397, member: 2721"] [SIZE=10]Pizza na spodzie kalifornijskim wg [URL="http://www.wolfgangpuck.com/"]Wolfganga Puck[/URL], którą znlazłam na świetnym blogu [URL="http://foodwishes.blogspot.com/2009/07/wolfgang-pucks-famous-california-pizza.html"]Foodwishes[/URL], to najsmaczniejsza pizza, jaką do tej pory robiłam (a robiłam ich sporo). Idealne ciasto, z chrupkimi brzegami, z którego, zgodnie z naszymi upodobaniami, możemy zrobić zarówno pizzę na cienkim, jak i na grubym cieście. Polecam! [ATTACH=full]82551[/ATTACH] [/SIZE][SIZE=10]1 opakowanie drożdży instant (7 g)[/SIZE] [SIZE=10]1 łyżeczka miodu[/SIZE] [SIZE=10]1 szklanka ciepłej wody[/SIZE] [SIZE=10]ok. 3 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typu 550)[/SIZE] [SIZE=10]1 łyżeczka soli[/SIZE] [SIZE=10]1 łyżeczka oliwy[/SIZE] 1. Drożdże rozmieszać w 1/4 szklanki ciepłej wody z miodem. Odstawić na 10 minut. Następnie dodać sól, oliwę, resztę ciepłej wody i 1 szklankę mąki. Dokładnie wymieszać. Nadal mieszając, dodawać partiami pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie za gęste, by mieszać je łyżką, wyjąć je na stolnicę, dodać resztę mąki i zagniatać dłońmi, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ponieważ różne gatunki mąki w różny sposób wchłaniają wodę, łęcznie użyjemy ok. 3 szklanek maki - być może będzie potrzeba trochę mniej lub troszkę więcej, by ciasto nie kleiło sie do stolnicy. 2. Z ciasta uformowac kulę, pozostawić ją w misce lekko nasmarowanej oliwą, w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na ok. 30-40 minut, aż podwoi objętość. Wyrośnietę ciasto bardzo lekko wyrobić na omączonej stolnicy (tzn. zagnieść 2-3 razy). Z ciasta uformowac tyle kulek, ile chce się potem miec pizzy - wyjdą 2 duże cienkie, 1 grubsza lub 4 małe - rozmiary zależą od Was. Kulki odłożyć, by wyrastały przykryte ściereczką jeszcze przez 20 minut. Następnie z kulek ciasta formujemy placki ( ja robię jedną grubszą pizzę o średnicy 30 cm.) Każdy z nich układamy na wysypanej mąką kukurydzianą blasze (papier do pieczenia+mąka, blacha do pizzy+mąka), i smarujemy łyżeczką oliwy, co zapobiegnie nasiąkaniu ciasta składnikami, które położymy na pizzy. Smarujemy pizzę sosem [ATTACH=full]82554[/ATTACH] i układamy wybrane dodatki: u mnie na zdjęciu nasz ulubiony zestaw: salami, grubo siekana cebula i mozzarella. 3. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do temp. 230 st C przez 5 minut, po czym obniżyć temperaturę do 220 stoni i piec kolejne 5 minut, aż pizza będzie złota (łaczny czas pieczenia ok. 10 minut). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Pizza na spodzie kalifornijskim
Bottom