- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Dla 2 osob
4 platy ciasta phyllo
oliwa w sprayu (ja uzywam Pam)
3 łyżki roztopionego masła
4 suszone pomidory
4 brykiety mrozonego szpinaku (kazdy wielkosci pileczki pingpongowej) _+ łyżka masła
150 g sera feta, moze byc polska!!
3 łyżki smietany kremówki
male pomidorki lub male pomidorki z puszki lub 1 pomidor pelati z puszki lub 1 podłużny pomidor obrany, pozbawiony pestek
ok 100 g kulka mozzarelli
pieprz
gałka muszkatołowa
oregano suszone
ulubione przyprawy do mozzarelli
Rozgrzac piec do 190 st. Szpinak przesmażyć na masle. Zmiksować z serem feta, dodać smietanę, doprawić pieprzem i gałką (obficie doprawić!).
Platy ciasta rzekroic na pół. kazdy plat posmarowac tluszczem - na zmiane maslem i oliwa w sprayu (to moj trick, zeby zaoszczedzic troche kalorii, ale nadal miec nieco cudnego maslanego smaku, ktory jest IMHO do filo potrzebny!!! Mozna uzyc oczywiscie samego masla albo samej zwyklej oliwy, wazne zeby nie za duzo...
Ulozyc na ciescie masę serową, pozostawiajac 2 cm marginesu. Masy powinno byc ok 0,5 cm Ulozyc polowki malych pomidorkow (dobrze odsaczonych, bez pestek!!!!) lub podluzny pomidor pokrojony na grube plasterki. Doprawic pomidory organo, pieprzem i czym się lubi. Wrzycić suszone pomidory pokrojone w paseczki. Przykryć plastrami mozzarelli (lub porwaną mozzarellą), posolic, dodac pieprz, nieco oregano, mozna skropic oliwa.
Piec 20 minut, az brzegi beda ladnie zarumienione, pofalowane i sliczne. Warto tez podwazyc lopatka ciasto i zobaczyc, czy jest rumiane od spodu! W razie jakby za szybko brzegi sie robily mozna wlaczyc samo grzanie dolne!
4 platy ciasta phyllo
oliwa w sprayu (ja uzywam Pam)
3 łyżki roztopionego masła
4 suszone pomidory
4 brykiety mrozonego szpinaku (kazdy wielkosci pileczki pingpongowej) _+ łyżka masła
150 g sera feta, moze byc polska!!
3 łyżki smietany kremówki
male pomidorki lub male pomidorki z puszki lub 1 pomidor pelati z puszki lub 1 podłużny pomidor obrany, pozbawiony pestek
ok 100 g kulka mozzarelli
pieprz
gałka muszkatołowa
oregano suszone
ulubione przyprawy do mozzarelli
Rozgrzac piec do 190 st. Szpinak przesmażyć na masle. Zmiksować z serem feta, dodać smietanę, doprawić pieprzem i gałką (obficie doprawić!).
Platy ciasta rzekroic na pół. kazdy plat posmarowac tluszczem - na zmiane maslem i oliwa w sprayu (to moj trick, zeby zaoszczedzic troche kalorii, ale nadal miec nieco cudnego maslanego smaku, ktory jest IMHO do filo potrzebny!!! Mozna uzyc oczywiscie samego masla albo samej zwyklej oliwy, wazne zeby nie za duzo...
Ulozyc na ciescie masę serową, pozostawiajac 2 cm marginesu. Masy powinno byc ok 0,5 cm Ulozyc polowki malych pomidorkow (dobrze odsaczonych, bez pestek!!!!) lub podluzny pomidor pokrojony na grube plasterki. Doprawic pomidory organo, pieprzem i czym się lubi. Wrzycić suszone pomidory pokrojone w paseczki. Przykryć plastrami mozzarelli (lub porwaną mozzarellą), posolic, dodac pieprz, nieco oregano, mozna skropic oliwa.
Piec 20 minut, az brzegi beda ladnie zarumienione, pofalowane i sliczne. Warto tez podwazyc lopatka ciasto i zobaczyc, czy jest rumiane od spodu! W razie jakby za szybko brzegi sie robily mozna wlaczyc samo grzanie dolne!
