- Sty 11, 2010
- 1,528
- 0
- 0
Witam!
Chcialam sie podzielic przepisem na pizze z maki razowej, ktora jest bardzo smaczna.
400g maki razowej
200g zimnej wody
200g zimnego mleka
8g miodu
8g soli
8g oliwy z oliwek
1/8 lyzeczki drozdzy instant
Wieczorem wymieszac wszystkie skladniki razem odstawic w chlodne miejsce (nie lodowka),
po godzinie zamieszac energicznie i odstawic do rana.
Rano znowu zamieszac i powtarzac to co 3-4 godziny do czasu kiedy bedziemy gotowi piec pizze.
Ciasto badzie troche rzadkie ale dlatego bedzie lekkie nie ubite. Kiedy bedziemy formowac pizze
nalezy podsypac ciasto maka ale tylko na tyle zeby nie przyklejalo sie do stolnicy.
Piec w bardzo nagrzanym piekarniku 250 C.
Teraz podziele sie moim sposobem pieczenia ktory uzywam kiedy pieke chleb czy pizze.
I dla tych osob ktore nie maja kamienia do pieczenia i mysla ze bez niego nie mozna upiec dobrej pizzy.
Zaprzestalam uzywac kamienia do pieczenia; dlugo trzeba go nagrzewac i zuzywa sie duzo pradu.
Wszystkie moje chleby i pizze pieke na pokrywie duzego zeliwnego garnka lub odwroconej dnem do
gory blasze do pieczenia. Prosze mi wierzyc efekt ten sam.
Jesli zostanie nam ciasta mozemy zrobic bajgle, nie trzeba ich gotowac tylko upiec. Poniewaz ciasto fermentuje
dosyc dlugo jest bardzo dobre w smaku.

Chcialam sie podzielic przepisem na pizze z maki razowej, ktora jest bardzo smaczna.
400g maki razowej
200g zimnej wody
200g zimnego mleka
8g miodu
8g soli
8g oliwy z oliwek
1/8 lyzeczki drozdzy instant
Wieczorem wymieszac wszystkie skladniki razem odstawic w chlodne miejsce (nie lodowka),
po godzinie zamieszac energicznie i odstawic do rana.
Rano znowu zamieszac i powtarzac to co 3-4 godziny do czasu kiedy bedziemy gotowi piec pizze.
Ciasto badzie troche rzadkie ale dlatego bedzie lekkie nie ubite. Kiedy bedziemy formowac pizze
nalezy podsypac ciasto maka ale tylko na tyle zeby nie przyklejalo sie do stolnicy.
Piec w bardzo nagrzanym piekarniku 250 C.
Teraz podziele sie moim sposobem pieczenia ktory uzywam kiedy pieke chleb czy pizze.
I dla tych osob ktore nie maja kamienia do pieczenia i mysla ze bez niego nie mozna upiec dobrej pizzy.
Zaprzestalam uzywac kamienia do pieczenia; dlugo trzeba go nagrzewac i zuzywa sie duzo pradu.
Wszystkie moje chleby i pizze pieke na pokrywie duzego zeliwnego garnka lub odwroconej dnem do
gory blasze do pieczenia. Prosze mi wierzyc efekt ten sam.
Jesli zostanie nam ciasta mozemy zrobic bajgle, nie trzeba ich gotowac tylko upiec. Poniewaz ciasto fermentuje
dosyc dlugo jest bardzo dobre w smaku.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: