Pizza z patelni

agafka

Member
Cze 20, 2007
34
0
0
Przepis na ciasto i metoda autorstwa Anthonyb z Galerii Potraw, ja zrobiłam z cukinią i szynką:


Ciasto

250-300 g maki ( najlepiej 00)
150 ml cieplej wody
lyzeczka soli
drozdze- 12,5 g (użyłam świeżych)
dodałam jeszcze pół łyżeczki cukru od siebie

Sos pomidorowy

pokrojone pomidory z puszki
zabek czosnku
oregano
oliwa z oliwek
sol i pieprz do smaku
ewentualnie łyżeczka koncentratu

Na wierzch
ser mozarella - odsączony i starty na tarce
cukinia - podsmażone na oliwie cienkie plasterki
szynka - kilka plasterków
pomidor - mięsisty, pokrojony na plasterki jak jest wodnisty, to usuwamy pestki z wodą
świeży tymianek - kilka gałązek


Ciasta wyszło mi na dużą i małą patelnię. Pizze przygotowywałam na patelniach teflonowych.

W miseczce rozpuściłam w wodzie drożdże z dodatkiem soli i cukru, odczekałam 10 min. Później stopniowo dodawałam mąkę do rozczynu, wyrabiając aż do uzyskania elastycznego ciasta. Kulkę obtoczyłam mąką, włożyłam do miseczki i zostawiłam do wyrośnięcia na 2 godziny.

W międzyczasie przygotowałam sos pomidorowy, podgrzewając składniki czekałam, aż woda trochę odparuje i sos zgęstnieje.

Patelnię natłuściłam oliwą, rękoma rozciągnęłam na patelni rękoma, posmarowałam równomiernie sosem, posypałam mozarellą, położyłam na to tymianek, szynkę, cukinię i pomidora.
Dużą pizzę piekłam na patelni pod przykryciem, na malym gazie (duzy palnik) jakies 20 minut. Ok
15 szczelnie zakryte przykrywka i 5 bez.
Małą pizzę piekłam na małej patelni na małym gazie, tyle że na mniejszym palniku.

Polecam szczególnie w upały, kiedy nie chce się nagrzewać całego domu piekarnikiem. Pizza wyszła pyszna i chrupiąca, nie mam do niej zastrzeżeń.


 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,633
0
36
Szkoda, ze nie masz fotki.
icon_sad.gif
 

agafka

Member
Cze 20, 2007
34
0
0
ajaj @ 17 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1141580Szkoda, ze nie masz fotki.
icon_sad.gif
Fotkę samej pizzy z patelni
można zobaczyć tu:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103551968,103551968.html

Autorskiej fotki niestety nie mam, bo aparatu i talentu brak
icon_smile.gif
W sumie pizza wyglądała jak normalna pizza ;), tylko w mojej wyszły bardziej zarumienione brzegi niż w zalinkowanym wątku. Ciasto sobie rozciągnęłam na cieńsze, ale to chyba zależy od osobistych preferencji
 

agafka

Member
Cze 20, 2007
34
0
0
kinia260579 @ 17 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1141627przyznam szczerze, ze nigdy nie slyszalam o pizzy z patelni
gruebel_2.gif
super pomysl
lecker.gif
Kinia, ja przepis miałam w zakładkach od dłuższego czasu, podchodziłam do niego podejrzliwie, ale warto było. W sumie to ta pizza wyszła lepsza, niż ze starego gazowego piekarnika, który aktualnie posiadam - on piecze krzywo i zwykle jedna część była przypalona. Poza tym to idealne rozwiązanie na upały, kuchnia nie zamienia się w piekło ;p
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,633
0
36
Zrobilam i jestem calkiem zadowolona.
IMG_20160229_120351616.jpg
 

Załączniki

  • IMG_20160229_120351616.jpg
    IMG_20160229_120351616.jpg
    331.6 KB · Wyświetleń: 3