Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Pizza z patelni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="agafka" data-source="post: 1141484" data-attributes="member: 4399"><p>Przepis na ciasto i metoda autorstwa Anthonyb z Galerii Potraw, ja zrobiłam z cukinią i szynką:</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>Ciasto</strong></p><p>250-300 g maki ( najlepiej 00)</p><p>150 ml cieplej wody</p><p>lyzeczka soli</p><p>drozdze- 12,5 g<em> (użyłam świeżych)</em></p><p><em>dodałam jeszcze pół łyżeczki cukru od siebie</em></p><p><strong></strong></p><p><strong>Sos pomidorowy</strong></p><p>pokrojone pomidory z puszki</p><p>zabek czosnku</p><p>oregano</p><p>oliwa z oliwek</p><p>sol i pieprz do smaku </p><p>ewentualnie łyżeczka koncentratu</p><p></p><p><strong>Na wierzch</strong></p><p>ser mozarella - odsączony i starty na tarce</p><p>cukinia - podsmażone na oliwie cienkie plasterki</p><p>szynka - kilka plasterków</p><p>pomidor - mięsisty, pokrojony na plasterki jak jest wodnisty, to usuwamy pestki z wodą</p><p>świeży tymianek - kilka gałązek</p><p></p><p></p><p>Ciasta wyszło mi na dużą i małą patelnię. Pizze przygotowywałam na patelniach teflonowych.</p><p></p><p>W miseczce rozpuściłam w wodzie drożdże z dodatkiem soli i cukru, odczekałam 10 min. Później stopniowo dodawałam mąkę do rozczynu, wyrabiając aż do uzyskania elastycznego ciasta. Kulkę obtoczyłam mąką, włożyłam do miseczki i zostawiłam do wyrośnięcia na 2 godziny.</p><p></p><p>W międzyczasie przygotowałam sos pomidorowy, podgrzewając składniki czekałam, aż woda trochę odparuje i sos zgęstnieje.</p><p></p><p>Patelnię natłuściłam oliwą, rękoma rozciągnęłam na patelni rękoma, posmarowałam równomiernie sosem, posypałam mozarellą, położyłam na to tymianek, szynkę, cukinię i pomidora.</p><p>Dużą pizzę piekłam na patelni pod przykryciem, na malym gazie (duzy palnik) jakies 20 minut. Ok</p><p>15 szczelnie zakryte przykrywka i 5 bez.</p><p> Małą pizzę piekłam na małej patelni na małym gazie, tyle że na mniejszym palniku.</p><p></p><p>Polecam szczególnie w upały, kiedy nie chce się nagrzewać całego domu piekarnikiem. Pizza wyszła pyszna i chrupiąca, nie mam do niej zastrzeżeń.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="agafka, post: 1141484, member: 4399"] Przepis na ciasto i metoda autorstwa Anthonyb z Galerii Potraw, ja zrobiłam z cukinią i szynką: [B] Ciasto[/B] 250-300 g maki ( najlepiej 00) 150 ml cieplej wody lyzeczka soli drozdze- 12,5 g[I] (użyłam świeżych)[/I] [I]dodałam jeszcze pół łyżeczki cukru od siebie[/I] [B] Sos pomidorowy[/B] pokrojone pomidory z puszki zabek czosnku oregano oliwa z oliwek sol i pieprz do smaku ewentualnie łyżeczka koncentratu [B]Na wierzch[/B] ser mozarella - odsączony i starty na tarce cukinia - podsmażone na oliwie cienkie plasterki szynka - kilka plasterków pomidor - mięsisty, pokrojony na plasterki jak jest wodnisty, to usuwamy pestki z wodą świeży tymianek - kilka gałązek Ciasta wyszło mi na dużą i małą patelnię. Pizze przygotowywałam na patelniach teflonowych. W miseczce rozpuściłam w wodzie drożdże z dodatkiem soli i cukru, odczekałam 10 min. Później stopniowo dodawałam mąkę do rozczynu, wyrabiając aż do uzyskania elastycznego ciasta. Kulkę obtoczyłam mąką, włożyłam do miseczki i zostawiłam do wyrośnięcia na 2 godziny. W międzyczasie przygotowałam sos pomidorowy, podgrzewając składniki czekałam, aż woda trochę odparuje i sos zgęstnieje. Patelnię natłuściłam oliwą, rękoma rozciągnęłam na patelni rękoma, posmarowałam równomiernie sosem, posypałam mozarellą, położyłam na to tymianek, szynkę, cukinię i pomidora. Dużą pizzę piekłam na patelni pod przykryciem, na malym gazie (duzy palnik) jakies 20 minut. Ok 15 szczelnie zakryte przykrywka i 5 bez. Małą pizzę piekłam na małej patelni na małym gazie, tyle że na mniejszym palniku. Polecam szczególnie w upały, kiedy nie chce się nagrzewać całego domu piekarnikiem. Pizza wyszła pyszna i chrupiąca, nie mam do niej zastrzeżeń. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Pizza z patelni
Bottom