- Cze 4, 2006
- 28
- 0
- 0
Witam forumki, dzisiaj jest mój debiut w ciastach, mam nadzieję że smaczny
Placek chłopski
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 margaryna
5 łyżek mleka
5 dkg drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka+4 żółtka
W ciepłym mleku rozrobić drożdże i cukier. Mąkę posiekać z miękką margaryną (po
prostu rozgnieść ręką), dodać wyrośnięte drożdże, jaja i żółtka. Wyrobić ciasto i
odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 4 części i rozwałkować
na wielkość blachy. Pierwszą włożyć do blachy i rozsmarować na niej powidła śliwkowe,
położyć drugą część i na nią wyłożyć masę orzechową:
masa orzechowa:zmielić 1,5 szkl orzechów włoskich, ubić 4 białka pozostałe z ciasta
dodając 4 łyżki cukru i cukier waniliowy. Dodać orzechy i wyłożyć na ciasto.
Położyć trzecią część ciasta a na nią słoik marmolady jabłkowej (ok.0,5 l) lub
przesmażone 70 dkg kwaśnych jabłek z 0,5 szkl cukru. Przykryć ostatnią częścią i włożyć
do zimnego piekarnika. Piec 40-50 min.
Uwagi: zaraz po wyjęciu z pieca ciasto jest bardzo wyrośnięte ale nie ma się co cieszyć
jego wielkością, gdyż trochę opada, ale nic przy tym nie traci na smaku. Jest pyszne i
mięciutkie.


Placek chłopski
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 margaryna
5 łyżek mleka
5 dkg drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka+4 żółtka
W ciepłym mleku rozrobić drożdże i cukier. Mąkę posiekać z miękką margaryną (po
prostu rozgnieść ręką), dodać wyrośnięte drożdże, jaja i żółtka. Wyrobić ciasto i
odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 4 części i rozwałkować
na wielkość blachy. Pierwszą włożyć do blachy i rozsmarować na niej powidła śliwkowe,
położyć drugą część i na nią wyłożyć masę orzechową:
masa orzechowa:zmielić 1,5 szkl orzechów włoskich, ubić 4 białka pozostałe z ciasta
dodając 4 łyżki cukru i cukier waniliowy. Dodać orzechy i wyłożyć na ciasto.
Położyć trzecią część ciasta a na nią słoik marmolady jabłkowej (ok.0,5 l) lub
przesmażone 70 dkg kwaśnych jabłek z 0,5 szkl cukru. Przykryć ostatnią częścią i włożyć
do zimnego piekarnika. Piec 40-50 min.
Uwagi: zaraz po wyjęciu z pieca ciasto jest bardzo wyrośnięte ale nie ma się co cieszyć
jego wielkością, gdyż trochę opada, ale nic przy tym nie traci na smaku. Jest pyszne i
mięciutkie.
