Placek cytrusowy glazurowany

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:
20 dag miekkiego masła lub margaryny
18 dag cukru
szczypta soli
cytryna
torebka budyniu waniliowego
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
2 łyżki cukru pudru
słoik konfitury pomarańczowej
2 łyżki likieru pomarańczowego

Wykonanie:
1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło roztopić w rondelku.
2. Przestudzone masło wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać skórkę cytrynową. Ubijać kilka minut mikserem. Bezpośrednio do masy maślanej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka połączyć z masą, a białka ubić na sztywno. Pianę dodać do ciasta i delikatnie przemieszać.
3. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym do 175 C piekarniku ok. 30-35 minut.
4. W tym czasie sok cytrynowy przelać do rondelka, dodać cukier puder i mieszając zagotować. Syrop wystudzić.
5. Upieczony placek przestudzić w formie, po czym przenieść na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
6. Konfiturę mieszając podgrzać. Przetrzeć przez gęste sito i wymieszać z likierem. Zupełnie zimny placek ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczką i skropić przygotowanym syropem. Posmarować konfiturą i udekorować plasterkami cytrusów. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy