- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami, rodzynkami i cynamonem. W sam raz na niedzielny deser
Składniki:
* 250g mleka ciepłego
* 70g margaryny
* 30g drożdży
* 500g mąki
* 75g cukru
* sól
* 3-4 średnie jabłka
* 3 łyżki soku z cytryny
* rodzynki
* cynamon
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, cukrem, wlewamy mleko z drożdżami i rozpuszczoną margarynę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Na stolnicy ciasto wałkujemy na prostokątny placek, wierzch posypujemy obranymi, pokrojonymi cienko jabłkami, wymieszanymi z sokiem z cytryny i rodzynkami. Prószymy cynamonem.
Placek dzielimy na 4 paski.
Pierwszy pasek zwijamy w rulon i układamy na środku tortownicy.
Każdym kolejnym paskiem oplatany środek, tak by utworzyły kształt ślimaka.
Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 1700. Pieczemy około 50 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony forum.say7, autorstwa ksjushy.

Składniki:
* 250g mleka ciepłego
* 70g margaryny
* 30g drożdży
* 500g mąki
* 75g cukru
* sól
* 3-4 średnie jabłka
* 3 łyżki soku z cytryny
* rodzynki
* cynamon
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, cukrem, wlewamy mleko z drożdżami i rozpuszczoną margarynę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Na stolnicy ciasto wałkujemy na prostokątny placek, wierzch posypujemy obranymi, pokrojonymi cienko jabłkami, wymieszanymi z sokiem z cytryny i rodzynkami. Prószymy cynamonem.
Placek dzielimy na 4 paski.

Pierwszy pasek zwijamy w rulon i układamy na środku tortownicy.
Każdym kolejnym paskiem oplatany środek, tak by utworzyły kształt ślimaka.

Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 1700. Pieczemy około 50 minut.
Smacznego!


Przepis pochodzi ze strony forum.say7, autorstwa ksjushy.