Placek drożdżowy

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Pyszności, niestety nie mam zdjęcia bo aparat umarł.
Przepis z książki "Kuchnia Polska"

Ciasto:

500 g mąki
250 ml mleka
40 g drożdży
100 g masła
150 g cukru
4 żółtka
szczypta soli

Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru, ciepłego mleka i 150 g mąki. Gdy wyrośnie dodać żóltka utarte z resztą cukru, resztę mąki i sól (można też dodać skórę cytrynową lub inny aromat). Dokładnie wyrobić, wlać stopione masło, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Wydrylować 700g śliwek (lub moreli, brzoskwiń, wiśni), przekroić na połówki

Przygotować krem:

4 jaja
100 g cukru
250 ml śmietanki 30%
aromat waniliowy

Jajka ubić z cukrem. Wymieszać ze śmietaną i wanilią.

Rozciągnięte ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę, wyłożyć owoce skórką do dołu, zalać kremem.

Piec ok 40 minut w 180-200*C
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
"klasyczna", prostokątna blacha
icon_wink.gif

moja akurat 23x35cm ale może być większa
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Elle-okazało się, że to jest przepis z którego kilkakrotnie korzystałam tyle tylko, że bez
kremu. Bez kremu jest pyszne, więc z nim pewnie jeszcze lepsze. Robiłam także z jabłkami.
Może kiedyś się skuszę.
lecker.gif
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
bez kremu to po prostu placek z owocami, a ciasto super nadaje się do rozciągania na blaszce - jest dość luźne i bardzo łatwo je rozciągnąć, nie trzeba nic wałkować. Zawiera sporo drożdży więc można dać duuużo owoców i nie będzie zakalca
icon_wink.gif

Jest naprawdę smaczne, ale jeśli używamy słodkich owoców, ja osobiście dałabym mniej cukru, zarówno do ciasta jak i do kremu. Ale kwaskowate śliwki bardzo dobrze równoważą tę słodycz