Pyszności, niestety nie mam zdjęcia bo aparat umarł.
Przepis z książki "Kuchnia Polska"
Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
40 g drożdży
100 g masła
150 g cukru
4 żółtka
szczypta soli
Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru, ciepłego mleka i 150 g mąki. Gdy wyrośnie dodać żóltka utarte z resztą cukru, resztę mąki i sól (można też dodać skórę cytrynową lub inny aromat). Dokładnie wyrobić, wlać stopione masło, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Wydrylować 700g śliwek (lub moreli, brzoskwiń, wiśni), przekroić na połówki
Przygotować krem:
4 jaja
100 g cukru
250 ml śmietanki 30%
aromat waniliowy
Jajka ubić z cukrem. Wymieszać ze śmietaną i wanilią.
Rozciągnięte ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę, wyłożyć owoce skórką do dołu, zalać kremem.
Piec ok 40 minut w 180-200*C
Przepis z książki "Kuchnia Polska"
Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
40 g drożdży
100 g masła
150 g cukru
4 żółtka
szczypta soli
Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru, ciepłego mleka i 150 g mąki. Gdy wyrośnie dodać żóltka utarte z resztą cukru, resztę mąki i sól (można też dodać skórę cytrynową lub inny aromat). Dokładnie wyrobić, wlać stopione masło, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Wydrylować 700g śliwek (lub moreli, brzoskwiń, wiśni), przekroić na połówki
Przygotować krem:
4 jaja
100 g cukru
250 ml śmietanki 30%
aromat waniliowy
Jajka ubić z cukrem. Wymieszać ze śmietaną i wanilią.
Rozciągnięte ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę, wyłożyć owoce skórką do dołu, zalać kremem.
Piec ok 40 minut w 180-200*C