Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek drożdżowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elle" data-source="post: 1015774" data-attributes="member: 20671"><p>Pyszności, niestety nie mam zdjęcia bo aparat umarł.</p><p>Przepis z książki &quot;Kuchnia Polska&quot;</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>500 g mąki</p><p>250 ml mleka</p><p>40 g drożdży</p><p>100 g masła</p><p>150 g cukru</p><p>4 żółtka</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru, ciepłego mleka i 150 g mąki. Gdy wyrośnie dodać żóltka utarte z resztą cukru, resztę mąki i sól (można też dodać skórę cytrynową lub inny aromat). Dokładnie wyrobić, wlać stopione masło, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. </p><p></p><p>Wydrylować 700g śliwek (lub moreli, brzoskwiń, wiśni), przekroić na połówki</p><p></p><p>Przygotować krem:</p><p></p><p>4 jaja</p><p>100 g cukru</p><p>250 ml śmietanki 30%</p><p>aromat waniliowy</p><p></p><p>Jajka ubić z cukrem. Wymieszać ze śmietaną i wanilią.</p><p></p><p>Rozciągnięte ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę, wyłożyć owoce skórką do dołu, zalać kremem. </p><p></p><p>Piec ok 40 minut w 180-200*C</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elle, post: 1015774, member: 20671"] Pyszności, niestety nie mam zdjęcia bo aparat umarł. Przepis z książki "Kuchnia Polska" Ciasto: 500 g mąki 250 ml mleka 40 g drożdży 100 g masła 150 g cukru 4 żółtka szczypta soli Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru, ciepłego mleka i 150 g mąki. Gdy wyrośnie dodać żóltka utarte z resztą cukru, resztę mąki i sól (można też dodać skórę cytrynową lub inny aromat). Dokładnie wyrobić, wlać stopione masło, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wydrylować 700g śliwek (lub moreli, brzoskwiń, wiśni), przekroić na połówki Przygotować krem: 4 jaja 100 g cukru 250 ml śmietanki 30% aromat waniliowy Jajka ubić z cukrem. Wymieszać ze śmietaną i wanilią. Rozciągnięte ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę, wyłożyć owoce skórką do dołu, zalać kremem. Piec ok 40 minut w 180-200*C [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek drożdżowy
Top
Bottom