Placek lubelski

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Placek lubelski.


1278.jpg


50 dag mąki
25 dag margaryny
20 dag cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka mąki kartoflanej
4 – 5 jabłek

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy ją dokładnie z margaryną, dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia, szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je następnie na 3 części, do jednej wgniatamy kakao. Zawijamy wszystkie części ciasta w folię i wkładamy do lodówki.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce, odstawiamy, aby puściły sok.
3. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając na końcu cukier puder i mąkę kartoflaną.
4. Na wyłożoną pergaminem blaszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach jedną część jasnego ciasta, na to ścieramy ciasto kakaowe, układamy odciśnięte lekko z nadmiaru soku jabłka, następnie rozkładamy równomiernie pianę i na wierzch znów ścieramy pozostałą część jasnego ciasta.
5. Placek wkładamy do pieca nagrzanego do 180 – 200 stopni i pieczemy ok. 40 minut