Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek na każdą okazję
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gusia" data-source="post: 37684" data-attributes="member: 104"><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>500g maki</p><p>250g margaryny</p><p>1/4 szklanki cukru</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>5 żółtek</p><p></p><p>7 białek</p><p>200g cukru pudru</p><p>dżem z czarnych porzeczek lub wiśniowy</p><p></p><p><strong>Krem:</strong></p><p>250g masła</p><p>200g chałwy</p><p>2 żółtka</p><p>1/2 szklanki cukru pudru</p><p></p><p>polewa czekoladowa </p><p></p><p></p><p></p><p>Zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na godzinę.</p><p>Białka ubić z cukrem na sztywna pianę.</p><p>Ciasto podzielić na dwie części, obie posmarować dżemem (musi być kwaśny), na jedno ciasto wyłozyć piane i upiec, drugi placek upiec tylko posmarowany dżemem.</p><p></p><p>Żółtka utrzec na parze z cukrem na puch. Masło utrzeć na pianę, dodać chałwę i połączyć dokładnie za pomoca miksera, dodać utarte żółtka i połączyć dokładnie.</p><p></p><p>Placek z bezą połozyć na spód na to krem, placek z dżemem i na wierzch polac polewą czekoladową.</p><p></p><p>Dla złamania smaku można dać 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozprowadzonej w 3 łyżkach gorącej wody do kremu (wychodzi ciekawy smak) lub 50ml wódki, spirytusu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gusia, post: 37684, member: 104"] [B]Ciasto:[/B] 500g maki 250g margaryny 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 7 białek 200g cukru pudru dżem z czarnych porzeczek lub wiśniowy [B]Krem:[/B] 250g masła 200g chałwy 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru polewa czekoladowa Zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Ciasto podzielić na dwie części, obie posmarować dżemem (musi być kwaśny), na jedno ciasto wyłozyć piane i upiec, drugi placek upiec tylko posmarowany dżemem. Żółtka utrzec na parze z cukrem na puch. Masło utrzeć na pianę, dodać chałwę i połączyć dokładnie za pomoca miksera, dodać utarte żółtka i połączyć dokładnie. Placek z bezą połozyć na spód na to krem, placek z dżemem i na wierzch polac polewą czekoladową. Dla złamania smaku można dać 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozprowadzonej w 3 łyżkach gorącej wody do kremu (wychodzi ciekawy smak) lub 50ml wódki, spirytusu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek na każdą okazję
Top
Bottom