- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0
Składniki:
Ciasto:
* 4 żółtka
* 1 szklanka cukru
* 125 g masła lub margaryny, miękkie
* 0,5 szklanki smalcu miękkiego
* 0,5 szklanki śmietany
* 1 łyżeczka sody zgaszonej octem
* mąka (ilość w przepisie)
Dodatkowo: gęsty dżem lub powidła śliwkowe
Krem:
można zrobić dowolny, ulubiony krem budyniowy lub mleko skondensowane słodzone ubite z masłem.
Miękki tłuszcz (masło i smalec) utrzeć z 0,5 litra mąki, dodać żółtka ubite z cukrem, śmietanę i sodę. Zagnieść miękkie, delikatne ciasto, dodając jeszcze po trochu mąki dla osiągnięcia miękkiego ciasta.
Ciasto podzielić na 4 części i wstawić na pół godziny do lodówki.
Na pierwszą część ciasta, rozwałkować jedną część ciasta z lodówki i posmarować obficie powidłami. Rozwałkować kolejną część ciasta i ułożyć ją na części posmarowanej powidłami. Otrzymamy takie "podwójne" ciasto z powidłami w środku. Brzegi możemy zaszczypać, aby powidła nie wypływały.
Wierzchnie ciasto gęsto ponakłuwać i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni w termoobiegu ( najwygodniej piec od razu dwa ciasta w jednakowych formach).
W taki sam sposób przygotować drugą część ciasta
Obie części ciasta dobrze wystudzić.
Przełożyć przygotowanym kremem.
Ciasto odstawić na kilka godzin, aby ciasto zmiękło od kremu
Uwaga:Ciasto pieczemy bez formy. Rozwałkowujemy na jednakowej wielkości prostokąty lub kwadraty i na papierze do wypieków, wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: