Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek "Колотый"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="anni" data-source="post: 1051624" data-attributes="member: 17357"><p>[ATTACH=full]58694[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>* 4 żółtka</p><p>* 1 szklanka cukru</p><p>* 125 g masła lub margaryny, miękkie</p><p>* 0,5 szklanki smalcu miękkiego</p><p>* 0,5 szklanki śmietany</p><p>* 1 łyżeczka sody zgaszonej octem</p><p>* mąka (ilość w przepisie)</p><p></p><p>Dodatkowo: gęsty dżem lub powidła śliwkowe</p><p></p><p>Krem:</p><p>można zrobić dowolny, ulubiony krem budyniowy lub mleko skondensowane słodzone ubite z masłem.</p><p></p><p>Miękki tłuszcz (masło i smalec) utrzeć z 0,5 litra mąki, dodać żółtka ubite z cukrem, śmietanę i sodę. Zagnieść miękkie, delikatne ciasto, dodając jeszcze po trochu mąki dla osiągnięcia miękkiego ciasta.</p><p>Ciasto podzielić na 4 części i wstawić na pół godziny do lodówki.</p><p>Na pierwszą część ciasta, rozwałkować jedną część ciasta z lodówki i posmarować obficie powidłami. Rozwałkować kolejną część ciasta i ułożyć ją na części posmarowanej powidłami. Otrzymamy takie &quot;podwójne&quot; ciasto z powidłami w środku. Brzegi możemy zaszczypać, aby powidła nie wypływały.</p><p>Wierzchnie ciasto gęsto ponakłuwać i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni w termoobiegu ( najwygodniej piec od razu dwa ciasta w jednakowych formach).</p><p>W taki sam sposób przygotować drugą część ciasta</p><p></p><p>Obie części ciasta dobrze wystudzić. </p><p></p><p>Przełożyć przygotowanym kremem.</p><p>Ciasto odstawić na kilka godzin, aby ciasto zmiękło od kremu</p><p></p><p><strong> Uwaga:</strong>Ciasto pieczemy bez formy. Rozwałkowujemy na jednakowej wielkości prostokąty lub kwadraty i na papierze do wypieków, wstawiamy do piekarnika i pieczemy</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="anni, post: 1051624, member: 17357"] [ATTACH=full]58694[/ATTACH] Składniki: Ciasto: * 4 żółtka * 1 szklanka cukru * 125 g masła lub margaryny, miękkie * 0,5 szklanki smalcu miękkiego * 0,5 szklanki śmietany * 1 łyżeczka sody zgaszonej octem * mąka (ilość w przepisie) Dodatkowo: gęsty dżem lub powidła śliwkowe Krem: można zrobić dowolny, ulubiony krem budyniowy lub mleko skondensowane słodzone ubite z masłem. Miękki tłuszcz (masło i smalec) utrzeć z 0,5 litra mąki, dodać żółtka ubite z cukrem, śmietanę i sodę. Zagnieść miękkie, delikatne ciasto, dodając jeszcze po trochu mąki dla osiągnięcia miękkiego ciasta. Ciasto podzielić na 4 części i wstawić na pół godziny do lodówki. Na pierwszą część ciasta, rozwałkować jedną część ciasta z lodówki i posmarować obficie powidłami. Rozwałkować kolejną część ciasta i ułożyć ją na części posmarowanej powidłami. Otrzymamy takie "podwójne" ciasto z powidłami w środku. Brzegi możemy zaszczypać, aby powidła nie wypływały. Wierzchnie ciasto gęsto ponakłuwać i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni w termoobiegu ( najwygodniej piec od razu dwa ciasta w jednakowych formach). W taki sam sposób przygotować drugą część ciasta Obie części ciasta dobrze wystudzić. Przełożyć przygotowanym kremem. Ciasto odstawić na kilka godzin, aby ciasto zmiękło od kremu [B] Uwaga:[/B]Ciasto pieczemy bez formy. Rozwałkowujemy na jednakowej wielkości prostokąty lub kwadraty i na papierze do wypieków, wstawiamy do piekarnika i pieczemy [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek "Колотый"
Top
Bottom