- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
2 szklanki mąki, w tym 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
pół szklanki oleju słonecznikowego,
3/4 szklanki cukru,
2-3 jajka,
pół szklanki mleka,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
500g śliwek,
tłuszcz i bułka tarta do formy.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać olej, ciągle ucierając.Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i mleko.Wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.
Ciasto wlać do formy.Śliwki poprzecinać na pół,wybrać pestki, poukładać na cieście przeciętą częścią do góry. Piec w niezbyt gorącym piekarniku około 1 godziny.Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Prawdopodobnie taki placek piekła pani Barbara Niechcic z Serbinowa dla córki.
Moje uwagi:używam tortownicy o średnicy ok. 28 cm,
piekę w temp.180 st.C- około 55 min.
oprócz śliwek używam różnych owoców bo to ciasto nadaje się do każdego.
Serdecznie polecam to ciasto, bo jest smaczne, łatwe i szybko się robi.
pół szklanki oleju słonecznikowego,
3/4 szklanki cukru,
2-3 jajka,
pół szklanki mleka,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
500g śliwek,
tłuszcz i bułka tarta do formy.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać olej, ciągle ucierając.Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i mleko.Wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.
Ciasto wlać do formy.Śliwki poprzecinać na pół,wybrać pestki, poukładać na cieście przeciętą częścią do góry. Piec w niezbyt gorącym piekarniku około 1 godziny.Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Prawdopodobnie taki placek piekła pani Barbara Niechcic z Serbinowa dla córki.
Moje uwagi:używam tortownicy o średnicy ok. 28 cm,
piekę w temp.180 st.C- około 55 min.
oprócz śliwek używam różnych owoców bo to ciasto nadaje się do każdego.
Serdecznie polecam to ciasto, bo jest smaczne, łatwe i szybko się robi.
