Placek śmietanowy

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
DSC08560.JPG


Ciasto:

6 jajek
1 szklanka maki
1 szklanka cukry (można dać trochę mniej)
1 łyżeczka amoniaku lub proszku do pieczenia

Krem:

0,5 litra gęstej i tłustej śmietany
1 szklanka cukru

Żółtka ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę, Dodać mąkę wymieszaną z amoniakiem. Z białek ubić pianę i ostrożnie wymieszać z masą żółtkową. Wlać do tortownicy i upiec biszkopt. Gotowy należy przekroić na trzy blaty
Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Śmietanę ubić z cukrem
Blaty biszkoptu nasączyć syropem (cukier+woda+alkohol np. koniak)
Nasączone blaty biszkoptowe smarować śmietanowym kremem, na który można utrzeć gorzką czekoladę lub można posypać siekanymi orzechami


 

Załączniki

  • DSC08560.JPG
    DSC08560.JPG
    83.5 KB · Wyświetleń: 5