- Lis 27, 2005
- 858
- 0
- 0
Placek węgierkowy z polewą śmietankową
40 g drożdży
1/4 l mleka
125 g cukru
500 g mąki
1 jajko
125 g margaryny /rozpuszczonej/
szczypta soli
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe, rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki ciasta lekko podciągnąć do góry tak, aby nie uciekało na zewnątrz zbyt dużo soku ze śliwek. Na cieście wyłożyć 2,5 kg węgierek /przekrojonych na pół - skórką do spodu/. Ciasto piec przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
W tym czasie wymieszać ze sobą 2 jajka, 100 g cukru i 250 ml kwaśnej śmietany, doprawić do smaku cynamonem i polać tym ciasto.
Piec przez dalszych 30 minut.
Zamieszczone poniżej zdjęcie nie jest mojego autorstwa /jest z gazety/
Uwaga! Placek ten jest również smaczny, jeśli ciasto przygotujemy z:
200 g margaryny
6 łyżek mleka
1 jajka
3 łyżek oleju
100 g cukru
1 paczuszki cukru waniliowego
szczypty soli
400 g mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Dalej postępujemy zgodnie z wyżej zamieszczonym przepisem.

40 g drożdży
1/4 l mleka
125 g cukru
500 g mąki
1 jajko
125 g margaryny /rozpuszczonej/
szczypta soli
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe, rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki ciasta lekko podciągnąć do góry tak, aby nie uciekało na zewnątrz zbyt dużo soku ze śliwek. Na cieście wyłożyć 2,5 kg węgierek /przekrojonych na pół - skórką do spodu/. Ciasto piec przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
W tym czasie wymieszać ze sobą 2 jajka, 100 g cukru i 250 ml kwaśnej śmietany, doprawić do smaku cynamonem i polać tym ciasto.
Piec przez dalszych 30 minut.
Zamieszczone poniżej zdjęcie nie jest mojego autorstwa /jest z gazety/

Uwaga! Placek ten jest również smaczny, jeśli ciasto przygotujemy z:
200 g margaryny
6 łyżek mleka
1 jajka
3 łyżek oleju
100 g cukru
1 paczuszki cukru waniliowego
szczypty soli
400 g mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Dalej postępujemy zgodnie z wyżej zamieszczonym przepisem.