Placek z dżemem porzeczkowym

Gru 16, 2005
686
0
0
Przepis na ten placek dostała moja Mama od znajomej. Od tamtej pory piekłam go co najmniej 3 razy, w tegoroczne święta zniknął ze stołu w okamgnieniu, a ja zebrałam mnóstwo pochwał
icon_biggrin.gif



I. Biszkopt:

• 1 szklanka mąki
• 1 szklanka cukru
• 6 jaj
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao

Żółtka bardzo dobrze utrzeć z cukrem. Dodać proszek do pieczenia, kakao, mąkę. Dodawać powoli ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszane ciasto przelać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę.

Upieczone i wystygnięte ciasto podzielić na połowę.

II. Posiekać:

• ½ torebki orzechów włoskich/migdałów
• ½ torebki orzechów laskowych
• ½ torebki rodzynków (rodzynki wcześniej namoczyć chwilę w gorącej wodzie)

Można też wykorzystać orzechy już zmielone (i pomieszac np. 1/2 torebki mielonych migdalow i 1/2 orzechow laskowych)

Przygotować 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki (pyszny także z dżemem wiśniowym).

III. Krem:

• 1 ½ szklanki mleka
• niepełna szklanka cukru
• 1 łyżka (pełna) mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka (pełna) mąki pszennej
• 1 żółtko

Ugotować budyń. Wystygnięty budyń zmiksować z kostką margaryny (wygodniej jest użyć miękkiego masła roślinnego).
Gotową masę podzielić na połowę. Do 1 części dodać trochę kakao.

IV. Układamy:

½ placka + masa biała + ½ posiekanych bakalii (wklepać) + dżem na to:
druga połowa placka + masa ciemna + druga część bakalii + starta czekolada (tabliczka) lub polewa czekoladowa

*Na dużą blachę wykonać z 1,5 lub nawet 2 porcji.

Zdjęcia wstawię przy następnej okazji
icon_biggrin.gif