Placek z gruszkami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,610
7,927
113
hazo @ 6 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=747385Może ktoś ma dobry patent na to, żeby ciasto z boków foremki przy podpiekaniu nie opadało. Zawsze tak mi się dzieje.
Hazo, piękne zdjęcia.
Z moich obserwacji wynika, że ciasto trzeba robić nieco wyższe ( wystające nad rant formy), dokładnie je pokłuć widelcem i piec w 200 stopniach. Ważne jest wg mnie dobre schłodzenie przed pieczeniem i odpowiednio wysoka temperatura piekarnika. Metodę z fasolką też stosuję.
Ja robię je inaczej jak w przepisie - mąkę siekam z masłem, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam, by nie dopuścić do roztopienia tłuszczu.

seniorka @ 6 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=747506Dla mnie autorytetem od pieczenia jest Joanna.
Seniorko, wymądrzałam się trochę w Twoim wątku, ale do mistrzyni to mi jeszcze daleko....
icon_redface.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,610
7,927
113
Dziękuję za zaufanie.
icon_smile.gif

Mam spore doświadczenie w pieczeniu i chętnie się dzielę zdobytą dzięki temu wiedzą.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,435
3
38
Hazo, śliczne zdjęcia i śliczne ciacho.

Moje ranty też zawsze opadają, mimo nakłuwania. Trzeba będzie sprobować pieczenia "na ślepo".

Joanno, czy po wylepieniu blachy ciastem i nakłuciu, chłodzisz wszystko raz jeszcze?

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,303
384
83
Upiekłam dzisiaj to ciasto! Domownicy zachwyceni, a musicie mi uwierzyć, że są bardzo wybredni...
icon_mrgreen.gif
Szczerze polecam i bardzo dziękuję Seniorce za przepis.
cvety.gif

DSC04365.JPG

Załączniki

• DSC04365.JPG
    DSC04365.JPG
    59.7 KB · Wyświetleń: 0

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,303
384
83
Dzięki, Seniorko! Było bardzo smaczne, ale piękna tego ciasta nie udało mi się uchwycić... słońca dzisiaj u mnie nie ma, nawet na lekarstwo
icon_sad.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Przyjrzyj się dobrze temu zdjęciu. Nie wiem czy było słońce, ale ciasto wygląda jak dzieło sztuki. Udało Ci się zrobić doskonałe zdjęcie i na pewno nie mniej doskonałe ciasto. Jest mi tak miło. Gratulacje.
cvety.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Dla mnie jesteś mistrzynią, co potwierdzają robione przez Ciebie przetwory i nie tylko. Widać, że masz dużą wprawę w gotowaniu, pieczeniu, robieniu przetworów itd. Zazdroszczę Ci trochę tego, bo z dobrej gospodyni, jaką byłam, wraz z wiekiem tracę wprawę i pomysłowość. Coraz częściej podpieram się zbieranymi przez lata przepisami. "Mama musi zajrzeć do przepisu, żeby posolić zupę" - to żarty na najbliższą przyszłość.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,610
7,927
113
Seniorko, zawstydzasz mnie przesadnymi komplementami. Wkrótce zobaczysz, że i dla Ciebie to forum będzie najlepszą inspiracją i kopalnią pomysłów.
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Mam dzisiaj jedną z "białych nocy", które zdarzają mi się co jakiś czas, więc moja odpowiedż jest pisana dość póżno. Joanno, nie miałam zamiaru zawstydzać Cię w jakikolwiek sposób. Jesteś dobra w tym co robisz i poprzestańmy na tym. Poczułam sie trochę nieswojo, bo mój post miał właściwie na celu z przymrużeniem oka wykazać postępującą moją niezdarność i lapsusy, które coraz częściej mi się zdarzają. Ale i o tym dość.
Zyczę dobrej nocy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy