- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0

Ciasto:
250 masła/margaryny
1 szklanka mąki + mąka do zagniecenia miękkiego, lekkiego ciasta&
2 jajka
3 żółtka
4 łyżki śmietany
0,5 paczki proszku do pieczenia (paczka 15 gram)
Masło utrzeć z mąką, dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, dodając jeszcze stopniowo mąkę. Ciasto podzielić na 6 równych części/
1. Rozwałkować ciasto i ułożyć na nim nadzienie:
6 dużych jabłek pokroić cienko i wymieszać z 1 opakowanie galaretki (galaretka 90g), najlepiej w żółtym kolorze (morelowa może być). Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość pierwszej i ułożyć na jabłka. Brzegi ciast zacinąć razem
2. Rozwałkować trzecią część ciasta i ułożyć na niej nadzienie makowe:
1 szklankę maku umyć, zalać wrzątkiem, odcedzić i utrzeć z 1/2 szklanki cukru . Ubić 3 białka na na pianę i ostrożnie wymieszać z makiem.
Czwartą część ciasta rozwałkować i ułożyć na masie makowej, brzegi ciast zacisnąć razem.
3. Rozwałkować piątą część ciasta i ułożyć na niej wiśnie konserwowe, odcedzone z soku. Na wiśnie ułożyć rozwałkowaną , szóstą część ciasta, zaciskając brzegi.
Pieczemy oddzielnie każdy z trzech zestawów/blatów ciasta , w temperaturze 180-190 stopni, przez około pół godziny każdy.
Krem:
1 szklanka śmietany
1 szklanka cukru
1 opakowanie galaretki wiśniowej(90 gram)
Śmietanę wymieszać z cukrem w rondelku i zagotować na malutkim ogniu, Jak się zagotuje, wsypać galaretkę i gotować około 15 minut, często mieszając. Wystudzić
Wystudzoną masę utrzeć z 300 g masła.
Kremem przełożyć upieczone blaty ciasta. Ciasto odstawić na kilka godzin.
Ciasto pieczemy bez formy. Rozwałkowujemy na jednakowej wielkości prostokąty lub kwadraty i na papierze do wypieków, wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: