Placek z wiśniami

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
602
113
Placek z wiśniami

kruche ciasto
-30 dag mąki
-10 dag cukru pudru
- 1 całe jajko
-15 dag masła
-ew. trochę zimnej wody

Szybko zagniatamy ciasto i zawijamy w folie i do lodówki na 1-3 godziny(można dłużej)

-1kg wiśni
drylujemy,wkładamy do garnka ,dosypujemy
-4 łyżki cukru i raz zagotowujemy,gdy wiśnie przestygną ,odcedzamy na sitku(sok rozcieńczyć i pyszny mamy kompot)

Kruche ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tortownicę,formujemy wysoki ok 4 cm rant.Pieczemy z 15 minut w 200 stopniach. Podpieczony spód posypujemy (przez sitko) 2 -4 łyżkami bułki tartej ,na to owoce wiśni ,zalewamy ciastem biszkoptowym i w 160-180 stopniach pieczemy ok.20 minut
Ciasto biszkoptowe
-3 jajka
-8 dag cukru pudru
-5 dag cukru kryształu
-1 czubata łyżka mąki ziemniaczane
-1 łyzka maki pszennej
-3 łyżki kwaśnej śmietany ,jogurtu
-szczypta sol
-1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
-2-3 szczypty cynamonu

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodać śmietanę ,przesiane mąki ,sól,cynamon i ubita na sztywno pianę z białek i cukru kryształu

Gdy nieco przestygnie posypujemy cukrem pudrem
Smacznego
000_0285.jpg

Załączniki

• 000_0285.jpg
    000_0285.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 48

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Margot, zapowiada się pysznie....
mniam.gif

Powiedz - kiedy to ciasto jest najsmaczniejsze? Zaraz po upieczeniu, czy na drugi dzień?
Potrzebuję coś pysznego upiec dziś na jutro.....

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Dzięki Margot za odpowiedź.
anbetung.gif
Przygotowałam dziś sobie kruche ciasto i wiśnie, a upiekę całość jutro z samego rana.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Margot ...wyglada pysznie...u mnie nie ma wisni ... w ogole! Od lat obiecuje sobie drzewko w ogrodzie....a tak by mi sie teraz przydalo...
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ale. ale... mam chyba jeszcze sloj z kompotem wisniowym...przytaszczylam z Francji w zeszlym roku....co myslisz nadadza sie do tego ciasta?

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja tylko chcialam napisac, ze wspolczuje braku wisni
icon_rolleyes.gif

bussi.gif

A ciacho
mniam.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kiedys udawalo mi sie kupic mrozone...teraz juz nawet takich nie widuje...skandal!
Zdecydowalam, ze w tym roku z wakacji MUSZE przywiezc sobie wisniowe drzewko...po prostu MUSZE!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Podsunelas mi pomysl, Margot, zaraz napisze do siostry i poprosze, zeby mi ususzyla wisni....Rekonstytuuje je i beda jak znalazl...co?

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
602
113
Tatter takie wydrylowane ,napchane do słoika i zapasteryzowane mogą być...
Ja takie robię ,żeby mieś np do tortu w środku zimy ,,Czarny las"
A przywiezienie drzewka polecam ,u kogo jak u kogo ,ale u Ciebie to ono będzie rosło i owocowało ,to ja już wiem...

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
tatter podsunelas mi fantastyczny pomysl, ja nigdy bym na to nie wpadla, zeby drzewko sadzic. my mamy na wsi 300 czeresni to chyba jak kilka wisni posadze to sie nie obraza tescie... bo u nas wisni tez nie ma. i pomyslec ze w polsce rodzice maja sad wisniowy...

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
U Was nie ma klimatu na wisnie czy poprostu oni nie znają
icon_question.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Hyhyhyhy
rofl.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
icon_mrgreen.gif
wyprobuje z wisniami, na ktore dala przepis alisia i cinka bo mama mi 10 sloikow zrobila (a moze i wiecej)
wiec we wrzesniu na pewno zrobie.

a wisnii nie wiem czemu nie ma. sprzedawane sa jako rarytas juz w sloikach z cukrem za prawie 10 euro sloik, co ja mowie- sloiczek. maja drzewa wisni ale tu sie nazywaja visciole (traktowane jako rodzaj czeresni a nie wisnie) i nigdy ich w zadnym sklepie ani na zadnym targu nie widzialam...

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Tak tak - dokładnie jak pisze Bahomet - róbcie dziewczyny wiśnie w syropie - proście/każcie sobie zrobić (w PL) zamiast suszyć czy "marnować" na kompoty - piszę marnować bo kompot z syropu jak najbardziej smaczny a wiśnie z syropu nieporównanie lepsze niż te kompotowe!
A ciasta z tymi wiśniami to po prostu rozpusta
icon_lol.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
bahomet @ 11 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=537835 wyprobuje z wisniami, na ktore dala przepis alisia
Ja piekłam właśnie z wiśniami zrobionymi wg tego przepisu, ale niestety ciasto przez to wyszło za słodkie. Wydaje mi się, że jednak lepiej sprawdzają się w tym przypadku lekko osłodzone wiśnie z kompotu.

Wracając do przepisu - piekłam to ciasto z przygodami...
icon_smile.gif

Otóż najpierw się okazało, że w przypadku użycia ceramicznej ikeowskiej formy do tarty zostaje zarówno kruchego ciasta, jak masy biszkoptowej. Kruche się nie zmarnowało ( upiekłam z niego mini - tartę z kremem patissiere i malinami , widoczną na drugim zdjęciu:)), ale na drugi raz będę jednak piec w tortownicy...
icon_smile.gif

Po drugie - po przepisowym czasie pieczenia warstwa biszkoptowa okazała się być na wpół surowa ( wyglądała jak lekko ścięty od spodu omlet), a w dodatku po testowym dźganiu jej paluchem
icon_redface.gif
- znacznie zbrzydła i trochę opadła. Aby poprawić jej urodę, pokryłam ją pianką bezową i zapiekłam...
icon_smile.gif

Ciasto wyszło bardzo smaczne, ale jak już wcześniej pisałam - za słodkie. Następnym razem upiekę je zgodnie z przepisem z wiśniami z kompotu...
icon_smile.gif

placek_z_wi_niami.jpg
tarta_z_kremem_i_malinami.jpg

Załączniki

• placek_z_wi_niami.jpg
    placek_z_wi_niami.jpg
    24.6 KB · Wyświetleń: 18
  • tarta_z_kremem_i_malinami.jpg
    tarta_z_kremem_i_malinami.jpg
    42.5 KB · Wyświetleń: 18
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy