- Cze 24, 2005
- 16,728
- 602
- 113
Placek z wiśniami
kruche ciasto
-30 dag mąki
-10 dag cukru pudru
- 1 całe jajko
-15 dag masła
-ew. trochę zimnej wody
Szybko zagniatamy ciasto i zawijamy w folie i do lodówki na 1-3 godziny(można dłużej)
-1kg wiśni
drylujemy,wkładamy do garnka ,dosypujemy
-4 łyżki cukru i raz zagotowujemy,gdy wiśnie przestygną ,odcedzamy na sitku(sok rozcieńczyć i pyszny mamy kompot)
Kruche ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tortownicę,formujemy wysoki ok 4 cm rant.Pieczemy z 15 minut w 200 stopniach. Podpieczony spód posypujemy (przez sitko) 2 -4 łyżkami bułki tartej ,na to owoce wiśni ,zalewamy ciastem biszkoptowym i w 160-180 stopniach pieczemy ok.20 minut
Ciasto biszkoptowe
-3 jajka
-8 dag cukru pudru
-5 dag cukru kryształu
-1 czubata łyżka mąki ziemniaczane
-1 łyzka maki pszennej
-3 łyżki kwaśnej śmietany ,jogurtu
-szczypta sol
-1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
-2-3 szczypty cynamonu
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodać śmietanę ,przesiane mąki ,sól,cynamon i ubita na sztywno pianę z białek i cukru kryształu
Gdy nieco przestygnie posypujemy cukrem pudrem
Smacznego

kruche ciasto
-30 dag mąki
-10 dag cukru pudru
- 1 całe jajko
-15 dag masła
-ew. trochę zimnej wody
Szybko zagniatamy ciasto i zawijamy w folie i do lodówki na 1-3 godziny(można dłużej)
-1kg wiśni
drylujemy,wkładamy do garnka ,dosypujemy
-4 łyżki cukru i raz zagotowujemy,gdy wiśnie przestygną ,odcedzamy na sitku(sok rozcieńczyć i pyszny mamy kompot)
Kruche ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tortownicę,formujemy wysoki ok 4 cm rant.Pieczemy z 15 minut w 200 stopniach. Podpieczony spód posypujemy (przez sitko) 2 -4 łyżkami bułki tartej ,na to owoce wiśni ,zalewamy ciastem biszkoptowym i w 160-180 stopniach pieczemy ok.20 minut
Ciasto biszkoptowe
-3 jajka
-8 dag cukru pudru
-5 dag cukru kryształu
-1 czubata łyżka mąki ziemniaczane
-1 łyzka maki pszennej
-3 łyżki kwaśnej śmietany ,jogurtu
-szczypta sol
-1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
-2-3 szczypty cynamonu
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodać śmietanę ,przesiane mąki ,sól,cynamon i ubita na sztywno pianę z białek i cukru kryształu
Gdy nieco przestygnie posypujemy cukrem pudrem
Smacznego
