Placek z wiśniami

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
hmm.... mam nadmiar wiśni
gruebel_2.gif

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
tego jestem pewna
icon_smile.gif
I tak sobie myślę, że skoro nadają się do niego wiśnie z kompotu, to pewnie go zrobię , w takim troszkę późniejszym terminie
fiesgrins.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
to ja nie pisałam w tym wątku że ciasto wyszło przepyszne ?!
skandal !
cóż to za zaniedbanie z mojej strony !

ale melduję, że było wspaniałe. idealnie zniosło nawet 8 godzinną podróż. Mama była zachwycona ! I ja też
fiesgrins.gif

Do powtórki na pewno.

piekłam trochę dłużej. a do wierzchniej warstwy poszedł jogurt odtłuszczony, bo brak śmietany w lodówce a nie chciało mi się specjalnie kupować dla kilku łyżek
icon_lol.gif
i poszedł cały mały kubeczek jogurtu
icon_lol.gif

pyszne. pyszne. pyszne
icon_exclaim.gif
Podnoszę, skuszona zapachem z piekarnika, dostępnością składników i 8-godzinną podróżą, co mnie, a raczej moje ciasta czeka za miesiąc. Mam przesłać (okazją) 2 ciasta, najlepiej placki, na uroczystość rodzinną. Alicjo, dziękuję ogromnie i proszę o wskazówki co do tej "płynności" górnej warstwy - co się niektórym "cinkom" zdarzyło. Oczywiście dokładnie przeczytam cały wątek - z nadzieją, że sobie poradzę. Wiśnie nabędę mrożone. Moje własne już zamrażarkę opuściły ...

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
602
113
Janie, na pewno trzeba bardzo dobrze odsączyć wiśnie po zagotowaniu, mniejsza szansa na zakalec będzie
Dwa lepiej piec dłużej z tą warstwą biszkoptową, 30-35 minut polecam i raczej w tych 180 stopniach, mój staroć piekł ekspresem, ten już nowszy(czy w średnim wieku raczej już teraz) piecze normalnie, więc i ja piekę około teraz warstwę górną 30 minut i w 180 stopniach A i kiedyś nie znałam ludzi co nie lubią cynamonu, a teraz znam i często zamiast cynamonu daję kardamon, ja nawet tak wolę z nim niż cynamonem

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Ogromne dzięki, tak zrobię :bussi: ja też wolę kardamon, jeśli cynamon - to szczyptę na końcu noża :lol:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy