- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Jest to pierwsze ciasto drożdżowe jakie upiekłam i wracam do niego co roku ,piekę go z węgierkami ,a w tym roku upiekłam po raz pierwszy z mirabelkami
Placek ze śliwkami
20 dag masła
20dag cukru
5-6 jajek
1/2 kg mąki
trochę otartej skórki cytrynowej
cukier waniliowy
3 dag drożdży
3 łyżki mleka do drożdży + ew. trochę do ciasta
ok 1kg śliwek
Masło ucieramy starannie z 2/3 ilością cukru ,cukrem waniliowym,dodajemy po 1 żółtku ,skórke cytrynową.
W garnuszku przygotowujemy rozczyn z drożdży,łyżki cukru,łyżki mąki,mleka
Gdy podrośnie rozczyn wlewamy do ucieranej masy,dodajemy mąki (ew trochę ciepłego mleka-konsystencja tego ciasta jest jak piaskowego)
Na końcu dodajemy pianę z białek ubita z resztą cukru na sztywną pianę.Smarujemy blachę dokładnie masłem ,wysypujemy bułką tartą i rozsmarowujemy ciasto na ok .3 cm grubość.Niech teraz podrośnie (1-1,5 godziny).A w tym czasie drylujemy umyte ,odsączone śliwki,które ułożymy na wyrośniętym cieście ciasno obok siebie.Owoce zawsze kładziemy skórką do ciasta
Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze ok.180*C
Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem-ja dałam cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Najlepsze leciutko ciepławe

Placek ze śliwkami
20 dag masła
20dag cukru
5-6 jajek
1/2 kg mąki
trochę otartej skórki cytrynowej
cukier waniliowy
3 dag drożdży
3 łyżki mleka do drożdży + ew. trochę do ciasta
ok 1kg śliwek
Masło ucieramy starannie z 2/3 ilością cukru ,cukrem waniliowym,dodajemy po 1 żółtku ,skórke cytrynową.
W garnuszku przygotowujemy rozczyn z drożdży,łyżki cukru,łyżki mąki,mleka
Gdy podrośnie rozczyn wlewamy do ucieranej masy,dodajemy mąki (ew trochę ciepłego mleka-konsystencja tego ciasta jest jak piaskowego)
Na końcu dodajemy pianę z białek ubita z resztą cukru na sztywną pianę.Smarujemy blachę dokładnie masłem ,wysypujemy bułką tartą i rozsmarowujemy ciasto na ok .3 cm grubość.Niech teraz podrośnie (1-1,5 godziny).A w tym czasie drylujemy umyte ,odsączone śliwki,które ułożymy na wyrośniętym cieście ciasno obok siebie.Owoce zawsze kładziemy skórką do ciasta
Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze ok.180*C
Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem-ja dałam cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Najlepsze leciutko ciepławe