Placki a la tortilla Andalusa
Pyszne, łatwe do zrobienia placki z przepisu na tortillę Neli Rubinstein.
1,5 szklanki ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę (max. 5 mm)
średnia cebula
3 jajka
sól
pieprz
dowolne zioła: tymianek, majeranek, rozmaryn, hyzop, natka pietruszki (2-3 razem)
olej do smażenia
Na odrobinie oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę z odrobiną soli, dodać ziemniaki, smażyć, aż troszkę zmiękną (5-7 minut).
Jajka roztrzepać z przyprawami, przełożyć do nich ziemniaki z cebulą (po trochu, żeby nie zrobiło się zbyt gorące), wymieszać.
Smażyć niewielkie placki.
Można jeść same albo z surówkami. Jest to porcja na 2 osoby do najedzenia się. Z dodatkami mogą się najeść nawet 3 osoby.
[/img]
Pyszne, łatwe do zrobienia placki z przepisu na tortillę Neli Rubinstein.
1,5 szklanki ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę (max. 5 mm)
średnia cebula
3 jajka
sól
pieprz
dowolne zioła: tymianek, majeranek, rozmaryn, hyzop, natka pietruszki (2-3 razem)
olej do smażenia
Na odrobinie oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę z odrobiną soli, dodać ziemniaki, smażyć, aż troszkę zmiękną (5-7 minut).
Jajka roztrzepać z przyprawami, przełożyć do nich ziemniaki z cebulą (po trochu, żeby nie zrobiło się zbyt gorące), wymieszać.
Smażyć niewielkie placki.
Można jeść same albo z surówkami. Jest to porcja na 2 osoby do najedzenia się. Z dodatkami mogą się najeść nawet 3 osoby.
