Porcja na 2 osoby:
1 średnia cukinia
ok 2 - 3 cm imbiru (świeżego)
1 jajko
sól, pieprz, odrobina mąki, oliwa z oliwek
Cukinię dokładnie myjemy, odkrajamy końcówki.
Całość (łącznie ze skórą) ścieramy na tarce o grubych oczkach lub przepuszczamy przez maszynke do mielenia warzyw. Odciskamy nadmiar wody. Imbir - obrany ze skóry - drobno siekamy (lub przepuszczamy w maszynce razem z cukinią). Do masy cukiniowej dodajemy posiekany imbir (jesli nie był wcześniej starty), surowe jajko, sól i pieprz (do smaku) oraz ok. 2-3 łyżki mąki. Smażymy - wykładając łyżką na patelnię - zgrabne placuszki na oliwie z oliwek, na złoty kolor.
Można podawać udekorowane na talerzu gęstym sosem pomidorowym (jak na pizze) z listkami bazylii.
1 średnia cukinia
ok 2 - 3 cm imbiru (świeżego)
1 jajko
sól, pieprz, odrobina mąki, oliwa z oliwek
Cukinię dokładnie myjemy, odkrajamy końcówki.
Całość (łącznie ze skórą) ścieramy na tarce o grubych oczkach lub przepuszczamy przez maszynke do mielenia warzyw. Odciskamy nadmiar wody. Imbir - obrany ze skóry - drobno siekamy (lub przepuszczamy w maszynce razem z cukinią). Do masy cukiniowej dodajemy posiekany imbir (jesli nie był wcześniej starty), surowe jajko, sól i pieprz (do smaku) oraz ok. 2-3 łyżki mąki. Smażymy - wykładając łyżką na patelnię - zgrabne placuszki na oliwie z oliwek, na złoty kolor.
Można podawać udekorowane na talerzu gęstym sosem pomidorowym (jak na pizze) z listkami bazylii.

Ostatnią edycję dokonał moderator: