Przepis na nie znalazłam już dość dawno w czerwcowym numerze czasopisma „Bistro”. Robiłam je wielokrotnie, a póżniej znów szukałam – gdzie też one mogą być? Dzisiaj przykładnie wpisuję w odpowiedni (mam nadzieję ) wątek, więc jeśli komuś zasmakują droga do nich prosta i łatwa. Dla 4 osób potrzebne będą:
- 2 małe jogurty naturalne ( w zasadzie firma obojętna, ale nie mogą być zbyt rzadkie)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki (ja brałam tortową, choć nie ma takiego wymogu, ale innej nie miałam, a może być najzwyklejsza mąka pszenna )
- łyżeczka proszku do pieczenia
- po szczypcie soli i cukru
- olej do smażenia (ja biorę pół na pół z masłem dla smaku i zapachu),
Jogurty wlewamy do miseczki, wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę (ciasto powinno mieć półgęstą konsystencję) , proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Gdyby wyszło za rzadkie lub za gęste, regulujemy konsystencje mąką lub jogurtem - po odrobinie. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy porcjami placki na tłuszczu (sam olej lub olej z masłem), powinny mieć co najwyżej wielkość ziemniaczanych, osączamy na papierze kuchennym i przekładamy na talerz. Przechowujemy pod przykryciem.
Uwaga: Placki smaczne są także na zimno z dowolnym dodatkiem dżemu, serkiem homogenizowanym, albo i bez. Życzę smacznego pod każdą postacią.
- 2 małe jogurty naturalne ( w zasadzie firma obojętna, ale nie mogą być zbyt rzadkie)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki (ja brałam tortową, choć nie ma takiego wymogu, ale innej nie miałam, a może być najzwyklejsza mąka pszenna )
- łyżeczka proszku do pieczenia
- po szczypcie soli i cukru
- olej do smażenia (ja biorę pół na pół z masłem dla smaku i zapachu),
Jogurty wlewamy do miseczki, wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę (ciasto powinno mieć półgęstą konsystencję) , proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Gdyby wyszło za rzadkie lub za gęste, regulujemy konsystencje mąką lub jogurtem - po odrobinie. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy porcjami placki na tłuszczu (sam olej lub olej z masłem), powinny mieć co najwyżej wielkość ziemniaczanych, osączamy na papierze kuchennym i przekładamy na talerz. Przechowujemy pod przykryciem.
Uwaga: Placki smaczne są także na zimno z dowolnym dodatkiem dżemu, serkiem homogenizowanym, albo i bez. Życzę smacznego pod każdą postacią.