Placki jogurtowe w niewielkim rozmiarze,*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis na nie znalazłam już dość dawno w czerwcowym numerze czasopisma „Bistro”. Robiłam je wielokrotnie, a póżniej znów szukałam – gdzie też one mogą być? Dzisiaj przykładnie wpisuję w odpowiedni (mam nadzieję ) wątek, więc jeśli komuś zasmakują droga do nich prosta i łatwa. Dla 4 osób potrzebne będą:

- 2 małe jogurty naturalne ( w zasadzie firma obojętna, ale nie mogą być zbyt rzadkie)

- 2 jajka

- 3/4 szklanki mąki (ja brałam tortową, choć nie ma takiego wymogu, ale innej nie miałam, a może być najzwyklejsza mąka pszenna )

- łyżeczka proszku do pieczenia

- po szczypcie soli i cukru

- olej do smażenia (ja biorę pół na pół z masłem dla smaku i zapachu),

Jogurty wlewamy do miseczki, wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę (ciasto powinno mieć półgęstą konsystencję) , proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Gdyby wyszło za rzadkie lub za gęste, regulujemy konsystencje mąką lub jogurtem - po odrobinie. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy porcjami placki na tłuszczu (sam olej lub olej z masłem), powinny mieć co najwyżej wielkość ziemniaczanych, osączamy na papierze kuchennym i przekładamy na talerz. Przechowujemy pod przykryciem.

Uwaga: Placki smaczne są także na zimno z dowolnym dodatkiem dżemu, serkiem homogenizowanym, albo i bez. Życzę smacznego pod każdą postacią.

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
Seniorko, robiłam te placuszki, pyszne są! Powiedziałabym, że zbyt pyszne
icon_smile.gif
Robiłam też w wersji z otrębami i z mąka razową. Razowej trzeba dawać ostrożnie, bo mocno wchłania wilgoć z jogurtu i bardziej gęstnieje. Dzięki za przypomnienie przepisu.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy