Znalazłam je i już robiłam kilka razy z czasopisma Bistro, które kupowałam jeszcze w 2011 roku. Od tamtej pory nie widziałam go w żadnym kiosku. Ale mam zapas, więc mogę wybierać. Robię je z pełnej porcji (4 osoby), bo dają się odgrzewać, albo podjadać na zimno, choć wtedy nieco mniej smaczne. Potrzebne nnam będzie:
Składniki
- 4 ugotowane ziemniaki (raczej większe, ale nie olbrzymy)
- 10 dkg kiełbasy (napisano zwyczajna, ale ja brałam podwawelską)
- 4 jajka
- 10 dkg żółtego sera (edamer, edamski, gouda)
- sól
- pieprz
- papryka w proszku (łagodna)
- olej do smażenia
Ugotowane ziemniaki i kiełbasę kroimy w plasterki. Zalewamy roztrzepanymi jajkami. Dodajemy starty na tarce ser. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Smażymy porcjami placki na rozgrzanym oleju. Podajemy z surówką z marchewki lub z sałatą. Robię z dowolnymi surówkami, zależnie od pory roku i ze wszystkimi świetnie się komponują. Smacznego.
Składniki
- 4 ugotowane ziemniaki (raczej większe, ale nie olbrzymy)
- 10 dkg kiełbasy (napisano zwyczajna, ale ja brałam podwawelską)
- 4 jajka
- 10 dkg żółtego sera (edamer, edamski, gouda)
- sól
- pieprz
- papryka w proszku (łagodna)
- olej do smażenia
Ugotowane ziemniaki i kiełbasę kroimy w plasterki. Zalewamy roztrzepanymi jajkami. Dodajemy starty na tarce ser. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Smażymy porcjami placki na rozgrzanym oleju. Podajemy z surówką z marchewki lub z sałatą. Robię z dowolnymi surówkami, zależnie od pory roku i ze wszystkimi świetnie się komponują. Smacznego.
Ostatnią edycję dokonał moderator: