Placki wiejskie*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Znalazłam je i już robiłam kilka razy z czasopisma Bistro, które kupowałam jeszcze w 2011 roku. Od tamtej pory nie widziałam go w żadnym kiosku. Ale mam zapas, więc mogę wybierać. Robię je z pełnej porcji (4 osoby), bo dają się odgrzewać, albo podjadać na zimno, choć wtedy nieco mniej smaczne. Potrzebne nnam będzie:
Składniki
- 4 ugotowane ziemniaki (raczej większe, ale nie olbrzymy)
- 10 dkg kiełbasy (napisano zwyczajna, ale ja brałam podwawelską)
- 4 jajka
- 10 dkg żółtego sera (edamer, edamski, gouda)
- sól
- pieprz
- papryka w proszku (łagodna)
- olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki i kiełbasę kroimy w plasterki. Zalewamy roztrzepanymi jajkami. Dodajemy starty na tarce ser. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Smażymy porcjami placki na rozgrzanym oleju. Podajemy z surówką z marchewki lub z sałatą. Robię z dowolnymi surówkami, zależnie od pory roku i ze wszystkimi świetnie się komponują. Smacznego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,067
389
83
Ooo, fajny pomysł z placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków!
Kiełbasy nie mam, ale to chyba nie zaszkodzi...?

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
Bardzo dobre i szybkie danie. No i sposób na utylizację ziemnaików, które zostaną z poprzedniego dnia
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepraszam, że nie odpowiadałam, ale dopadła mnie ślepota, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Ziemniaki stare. Reszta jak w przepisie, bo ciągle ledwo widzę. Może jutro będzie lepiej. Właściwie wychodzą za każdym razem z dowolnie wziętych, zgodnie z przepisem, składników. Dobranoc.

edit: jutro moja kuzynka robi z młodych ziemniaków - zdam sprawozdanie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
seniorka @ 15 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1523236Przepraszam, że nie odpowiadałam, ale dopadła mnie ślepota, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Ziemniaki stare. Reszta jak w przepisie, bo ciągle ledwo widzę. Może jutro będzie lepiej. Właściwie wychodzą za każdym razem z dowolnie wziętych, zgodnie z przepisem, składników. Dobranoc.

edit: jutro moja kuzynka robi z młodych ziemniaków - zdam sprawozdanie.
Zdaję sprawozdanie. Podobno wyszły doskonałe. Gęstość regulowała mąką, ale to była 1 - 1,5 łyżki. Dodawać po trochu, bo podobno łatwo przesadzić i wyjdą "gnioty". To ja też robię.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,067
389
83
Dzisiaj zrobiłam z kiełbasą Lisiecką drobiową (odrobina, nie było bardzo czuć) i zjedliśmy z młodą kapustą i mlekiem zsiadłym (pyszne! z Krasnystawu; gdzie je kupiłam?) i świetnie się z nim komponowały - gorące placki i ziemne mleko, mniam!

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Moniak @ 17 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1523491Dzisiaj zrobiłam z kiełbasą Lisiecką drobiową (odrobina, nie było bardzo czuć) i zjedliśmy z młodą kapustą i mlekiem zsiadłym (pyszne! z Krasnystawu; gdzie je kupiłam?) i świetnie się z nim komponowały - gorące placki i ziemne mleko, mniam!
Moja ulubiona a w zasadzie jedyna kiełbasa, jaką lubie!

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Moniak @ 17 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1523501To masz tak jak ja
icon_smile.gif
Lucek też ją lubi
icon_wink.gif
No, niezupełnie tak samo
icon_smile.gif

Ja mam ją wtedy, kiedy któreś dziecko przyjeżdża do domu i przed przyjazdem ma możliwość zakupić dla mamusi kielbaske ulubioną
icon_smile.gif

Mamusia w rewanzyku stara się zakupić dla dziecka kielbaske swojska , taką prawdziwą. Ale rzadko to się zdarza a w okolicy 20 km raczej nie ma tego dobra w sprzedaży albo ja nic o tym nie wiem
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy