Placki z buraczków*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis znalazłam w Bibliotece Poradnika Domowego i postanowiłam te placki zrobić dzsiaj na obiad. Nie przepadam za połączeniami różnych ingrediencji z białymi serami, ale tutaj jest go sporo i wyeliminować się nie dał. Całe szczęście, bo połącznie wszystkich składników okazało się nader smaczne. Proporcje obliczone są dla 4 osób.

Składniki
- 3 buraki (brałam trochę wieksze)
- 2 kwaśne jabłka
- 40 dkg świeżego twarogu (wzięłam półtłusty)
- jajko
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- łyżeczka cukru
- sól
- tłuszcz do smażenia (wzięłam pół na pół masło z olejem)

Buraki ugotowałam, ostudziłam, obrałam ze skórki i starłam na tarce o małych oczkach. Twaróg i kilka łyżek mleka starałam się rozetrzeć na gładką masę. Ponieważ ciągle były grudki twarogu, a nie chciałam lać zbyt dużo mleka, żeby nie wyszło za rzadkie, przetarłam twaróg przez metalowe sito. Jabłka obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Jajko ubiłam z mlekiem rozcieńczonym wodą z dodatkiem cukru oraz soli i stopniowo wsypywałam przesianą mąkę. Potem wymieszałam to z twarogiem, buraczkami i jabłkami.
Na rozgrzany tłuszcz kładłam łyżką niewielkie placuszki i smażyłam je z obu stron na rumiano.
Jadłam, jak podano w przepisie, ze stopionym masłem, a w drugiej wersji ze śmietaną.
Wolę ze śmietaną, tylko taką 30 % - biodra w niebezpieczeństwie, ale za to - co za smak!

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Ciekawie brzmi. Czy te placuszki są bardziej na słodko czy bardziej na wytrawnie?

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepraszam, dopiero teraz zobaczyłam ten post. Wybacz. Te placuszki są wytrawne. Pozdrowienia.
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy