2 porcje
200g ciecierzycy namoczyc na noc
2 duże cebule
1 białko
sól, pieprz, ostra papryka, mielony kminek
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki zmielonego granulatu sojowego
2 łyzki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku
sos:
200 ml jogurtu nat
1 zmiażdzony zabek czosnku
sól
Ciecierzyce (surowa, niegotowana) zmielić w maszynce lub utrzec malakserem z odrobina wody, w której sie moczyła, ma wyjśc mokrawe piure, dodac drobno posiekana cebule i zmiażdzony czosnek, oraz reszte składników i zmiksować. Powinna wyjśc mokra pasta, blache wyłożcyc pergaminem, łyżka układać grube na około 2 cm placuszki. Piec 15-20 min w 180 stopni, az beda rumiane.
Składniki sosu wymieszac, falafele podawać z sosem.
200g ciecierzycy namoczyc na noc
2 duże cebule
1 białko
sól, pieprz, ostra papryka, mielony kminek
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki zmielonego granulatu sojowego
2 łyzki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku
sos:
200 ml jogurtu nat
1 zmiażdzony zabek czosnku
sól
Ciecierzyce (surowa, niegotowana) zmielić w maszynce lub utrzec malakserem z odrobina wody, w której sie moczyła, ma wyjśc mokrawe piure, dodac drobno posiekana cebule i zmiażdzony czosnek, oraz reszte składników i zmiksować. Powinna wyjśc mokra pasta, blache wyłożcyc pergaminem, łyżka układać grube na około 2 cm placuszki. Piec 15-20 min w 180 stopni, az beda rumiane.
Składniki sosu wymieszac, falafele podawać z sosem.