- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
to proste danie na każdy dzień, wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jest tak pyszne, że nawet wybredne dzieci proszą o dokładkę!
Składniki na placki (dla 4 osób)
Marchewki i cukinie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wymieszać z jajkami i mąką na jednolitą masę, doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać mocno olej i nakładac łyżką masę dociskając na patelni i formując placuszki. Gdy będą zbyt duże ciężko je będzie obracć na drugą stronę, więc na jeden placek wystarczy jedna łyżka masy. Smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty aż do zrumienienia. Aby uzyskać bardziej gęstą konsystencję można dodać starty na tarce ziemniak.
SOS:
Serek połączyć ze śmietaną, szczypiorkiem i przyprawami.
Placuszki podawać na gorąco z sosem.
Smacznego
Zawartość tłuszczu - mała
1 porcja = 463 kcal
Składniki na placki (dla 4 osób)
- 3 marchewki
2 średnie cukinie
2 jajka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa
3 łyżki oleju do smażenia
- 250 g serka homogenozowanego
100g śmietany
pęczek szczypiorku lub koperku
2 łyżeczki soku z cytryny (niekoniecznie)
cukier
sól, pieprz
Marchewki i cukinie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Wymieszać z jajkami i mąką na jednolitą masę, doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać mocno olej i nakładac łyżką masę dociskając na patelni i formując placuszki. Gdy będą zbyt duże ciężko je będzie obracć na drugą stronę, więc na jeden placek wystarczy jedna łyżka masy. Smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty aż do zrumienienia. Aby uzyskać bardziej gęstą konsystencję można dodać starty na tarce ziemniak.
SOS:
Serek połączyć ze śmietaną, szczypiorkiem i przyprawami.
Placuszki podawać na gorąco z sosem.

Smacznego

Zawartość tłuszczu - mała
1 porcja = 463 kcal