- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Placki z jabłkami
Wiedziałem ,że Karol Okrasa to bardzo dobry kucharz, ale w tej bardzo prostej potrawie pokazał ,że jest genialny.
Składniki:
3 jajka
50 g cukru
2 większe jabłka
100 ml jogurtu lub kefiru
6 łyżek mąki pszennej (chyba 100 g)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
150 g sera "mascapone"
1 łyżka cukru
2 łyżeczki likieru kawowego
2 łyżeczki cukru do posypania
Butterschmalz albo masło z oliwą do smażenia
1.Oddzielamy białka do żółtek. Do żółtek dodajemy cukier, ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jogurt, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko mieszamy na głatką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
2.Jabłka obieramy,kroimy w płaskie kawałeczki i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do jabczanej masy.
3.Małe placuszki smażymy na tłuszczu na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor.
4.Zółtko ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone oraz likier i mieszamy.
5.Placki układamy na talerzu. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy serem
Ps 1. Myślę, że można użyć innego likieru albo jak w moim wypadku - rumu.
Ps 2. Przepis pochodzi z http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki...lszczak/3459329
Ps 3. Jabłka można w sezonie zastąpić twardymi śliwkami.
Ps 4. Mascarpone kładziemy na letnie placki, bo na gorących wszystko nam się rozpłynie.
Wiedziałem ,że Karol Okrasa to bardzo dobry kucharz, ale w tej bardzo prostej potrawie pokazał ,że jest genialny.

Składniki:
3 jajka
50 g cukru
2 większe jabłka
100 ml jogurtu lub kefiru
6 łyżek mąki pszennej (chyba 100 g)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
150 g sera "mascapone"
1 łyżka cukru
2 łyżeczki likieru kawowego
2 łyżeczki cukru do posypania
Butterschmalz albo masło z oliwą do smażenia
1.Oddzielamy białka do żółtek. Do żółtek dodajemy cukier, ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jogurt, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko mieszamy na głatką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
2.Jabłka obieramy,kroimy w płaskie kawałeczki i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do jabczanej masy.
3.Małe placuszki smażymy na tłuszczu na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor.
4.Zółtko ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone oraz likier i mieszamy.
5.Placki układamy na talerzu. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy serem
Ps 1. Myślę, że można użyć innego likieru albo jak w moim wypadku - rumu.
Ps 2. Przepis pochodzi z http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki...lszczak/3459329
Ps 3. Jabłka można w sezonie zastąpić twardymi śliwkami.
Ps 4. Mascarpone kładziemy na letnie placki, bo na gorących wszystko nam się rozpłynie.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: