- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
Placki ziemniaczane z makiem
podpatrzone u R Makłowicza
1 kg startych ziemniaków na dużych oczkach
150 g słodkiej śmietany
150 g suchego maku
3 jajka
1 łyżeczka soli
Do przystrojenia
Kwaśna śmietana, cukier, cynamon.
1.Wszystkie składniki mieszamy i smażymy w dużej ilości oleju na słoty kolor z obydwu stron.
Z mojego doświadczenia wiem ,że najpierw na patelnię
należy dać tą gęszczą część (czyli ziemniaki) i kiedy są już uformowane w placek polać je dodatkowo tym białym płynem pozostałym po ziemniakach (śmietanką)
2.Po usmażeniu odciskamy tłuszcz za pomocą serwetki i podajemy z dużą ilością kwaśnej śmietany i cukru. Można także posypać cynamonem.
podpatrzone u R Makłowicza
1 kg startych ziemniaków na dużych oczkach
150 g słodkiej śmietany
150 g suchego maku
3 jajka
1 łyżeczka soli
Do przystrojenia
Kwaśna śmietana, cukier, cynamon.
1.Wszystkie składniki mieszamy i smażymy w dużej ilości oleju na słoty kolor z obydwu stron.
Z mojego doświadczenia wiem ,że najpierw na patelnię
2.Po usmażeniu odciskamy tłuszcz za pomocą serwetki i podajemy z dużą ilością kwaśnej śmietany i cukru. Można także posypać cynamonem.