- Lis 26, 2006
- 9,691
- 0
- 36
2 kg ziemniaków
1 duża cukinia (taka mniej więcej 30 cm, dość gruba)
1 cebula
1 jajko
pół szklanki mąki
ok. łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
Ziemniaki obieramy i surowe trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Odstawiamy i po kilku minutach odciskamy od nich wodę, którą wypuściły ziemniaki. Następnie obieramy cukinię, kroimy na pół, wybieramy miąższ pestkowy, po czym trzemy na tarce w drobne słupki. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Do ziemniaków dorzucamy drobno posiekaną cebulę, wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i czerwoną paprykę i ponownie mieszamy. Placki smażymy na patelni aż do zrumienienia się po obu stronach. Smacznego.
Oczywiście cukinię można zetrzeć do dowolnej formy, niekoniecznie w słupki. Ja zawsze robię masę na placki, wrzucam na patelnię jeden placek, smażę go i potem próbuję. Po spróbowaniu pierwszego placka wiem czy ilość soli jest odpowiednia, dlatego zawsze dodaję na początek mniej soli i dopiero po pierwszym placku dosalam masę i resztę smażę już z odpowiednim dla mnie poczuciem słoności.
U mnie podawane z sosem czosnkowym lub z sosem tysiąc wysp.
Źródło: rodzinne
1 duża cukinia (taka mniej więcej 30 cm, dość gruba)
1 cebula
1 jajko
pół szklanki mąki
ok. łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
Ziemniaki obieramy i surowe trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Odstawiamy i po kilku minutach odciskamy od nich wodę, którą wypuściły ziemniaki. Następnie obieramy cukinię, kroimy na pół, wybieramy miąższ pestkowy, po czym trzemy na tarce w drobne słupki. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Do ziemniaków dorzucamy drobno posiekaną cebulę, wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i czerwoną paprykę i ponownie mieszamy. Placki smażymy na patelni aż do zrumienienia się po obu stronach. Smacznego.
Oczywiście cukinię można zetrzeć do dowolnej formy, niekoniecznie w słupki. Ja zawsze robię masę na placki, wrzucam na patelnię jeden placek, smażę go i potem próbuję. Po spróbowaniu pierwszego placka wiem czy ilość soli jest odpowiednia, dlatego zawsze dodaję na początek mniej soli i dopiero po pierwszym placku dosalam masę i resztę smażę już z odpowiednim dla mnie poczuciem słoności.
U mnie podawane z sosem czosnkowym lub z sosem tysiąc wysp.
Źródło: rodzinne
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: