- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Jeśli lubicie banany, te placuszki sa właśnie dla was: ogromnie aromatyczne i mega bananowe w smaku. Fantastycznie smakują podane z serkiem homogenizowanym naturalnym lub z jogurtem naturalnym, są bardzo sycące. Przepis wg Sanjay Thumma.
4 dojrzałe banany
garść rodzynek
3/4 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki ryzowej
cukier do smaku
masło do smażenia
Banany obrać i ubić na puree w misce za pomocą tłuczka do ziemniaków (lub widelca. Można zmiksować w malakserze).
Dodać posiekane drobno rodzynki, obie mąki i cukier do smaku.
Wymieszać dokładnie. Masa powinna być dość gęsta.
Na patelni do nalesników rozgrzać odrobinę masła (użycie masła klarowanego zabezpieczy przed zbyt szybkim jego zbrązowieniem). Układać po 1 łyżce ciasta, formując placuszki.
Placuszki smażymy na małym ogniu, z obu stron na złoto.
Do każdej nowej partii na patelni podkładamy po odrobinie masła, dzięki czemu placuszki mają piękny aromat.
Z tej porcji wychodzi ok. 12 placuszków.

4 dojrzałe banany
garść rodzynek
3/4 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki ryzowej
cukier do smaku
masło do smażenia
Banany obrać i ubić na puree w misce za pomocą tłuczka do ziemniaków (lub widelca. Można zmiksować w malakserze).
Dodać posiekane drobno rodzynki, obie mąki i cukier do smaku.
Wymieszać dokładnie. Masa powinna być dość gęsta.
Na patelni do nalesników rozgrzać odrobinę masła (użycie masła klarowanego zabezpieczy przed zbyt szybkim jego zbrązowieniem). Układać po 1 łyżce ciasta, formując placuszki.
Placuszki smażymy na małym ogniu, z obu stron na złoto.
Do każdej nowej partii na patelni podkładamy po odrobinie masła, dzięki czemu placuszki mają piękny aromat.
Z tej porcji wychodzi ok. 12 placuszków.