Placuszki ciecierzycowe z cukinią

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
Idealne na śniadanie lub obiad. Szybkie w przygotowaniu i sycące, a do tego zdrowe
icon_smile.gif


Placuszki ciecierzycowe z cukinią
6 placuszków
- 60 g mąki z ciecierzycy
- woda (tak aby powstało bardzo gęste ciasto, bo cukinia jeszcze puści sok)
- pół cukinii
- pół ząbka czosnku, rozgnieciony
- do smaku (po szczypcie): garam masala, mielony kumin, mielona kolendra, trochę sosu sojowego, mielony imbir, pieprz
Makę wymieszać z wodą. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Odstawić na jakieś 15 min, cukinia w tym czasie puści sok. Następnie dobrze wymieszać i ewentualnie dodać jeszcze wody. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na rozgrzaną patelnię teflonową kłaść niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron do zrumienia.
Podawać z jogurtem z ziołami, tzatziki lub pulpą ze startych ogórków.
 

Załączniki

  • ciecierzycowe_cukinia.jpg
    ciecierzycowe_cukinia.jpg
    135.3 KB · Wyświetleń: 0